Řidič německého zájezdového autobusu byl v pátek mírně překvapen, ale nedal nic znát a ochotně předložil doklady, otevřel motor i další prostory. Podobně klidný byl i řidič pravidelné linky z Kodaně a také řidiči rumunského autobusu ochotně spolupracovali.

ZÁVADY JSOU MINULOSTÍ

„Většinou mají vše v pořádku, závady bývaly na pneumatikách, osvětlení i brzdách, ale to už platí jen zřídka," řekl policista Pavel Bednář.

Cizinečtí policisté kontrolovali cestující, v některých autobusech jen namátkově, jinde důkladněji. „Je to na jejich posouzení, když se jim něco nezdá, kontrolují více," vysvětlil Pavel Češka, vedoucí odboru cizinecké policie.

„Z Německa k nám uprchlíci cestují výjimečně, ale nelze to vyloučit," připomněl. Za první pololetí letošního roku policisté v kraji zadrželi 401 cizinců nelegálně se pohybujících v České republice. „Jen 46 jich ale přes nás cestovalo do Německa, je to o 76 procent méně než v loňském roce," vyčíslil Pavel Češka.

KONTROLY JSOU VŠUDE

Dopravní kontroly neprobíhají jen v Ústeckém a Libereckém kraji, ale i v dalších regionech.

„Například 
v pondělí probíhala celorepubliková dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu nákladní a autobusové dopravy. V Ústeckém kraji policisté zkontrolovali 169 vozidel a zjistili 65 dopravních přestupků. Policisté uložili 57 blokových pokut 
v celkové výši 33 400 korun," uvedla Poláčková.