Na bílý autobus s chorvatskou značkou řítící se po dálnici do Drážďan upozornila v úterý dopoledne policejní hlídka. „Spolujezdec nemá zapnutý bezpečnostní pás," hlásil policista.

VŠECHNO SE VYSYPALO

Když jeho kolegové autobus odklonili na parkoviště u Varvažova, spolujezdec už měl pás vzorně natažený přes rameno. Cestující byli zvědaví, co se děje, ale autobus se dlouho nezdržel.

Řidič si vyzkoušel simulátor převrácení kamionu, kabina se s ním několikrát otočila, vše, co bylo na přístrojové desce, se na něj vysypalo. Po krátké kontrole a domluvě pokračoval autobus dál.

„Ve spolupráci s německými kolegy tu máme také simulátor nárazu a další zařízení, která názorně předvádějí, jaké následky může mít chyba řidiče. Je tu i ukázka první pomoci, kontrolujeme nejen doklady, ale také stav vozidel a lékárničky. Závažné přestupky postihujeme, ale při drobných nedostatcích hlavně poradíme a poučíme," řekla o Dni pro kamiony policejní mluvčí Šárka Poláčková.

VELKÁ ZÁTĚŽ PRO KOLENA

Zkusit si tak bylo možné i brýle simulující jízdu pod vlivem alkoholu a také skok z výšky 40 centimetrů na váhu. „Řidiči kamionů trpí na poškození kolen. Je to proto, že z kabiny kamionu nevystupují po schůdkách, ale seskočí, to je pro kolena velká zátěž," vysvětlila jedna z policistek.

Vyzkoušel si to řidič vážící 84 kilogramů. Když na váhu dopadl z výšky, naměřila mu 319 kilogramů.

„Je to již šestý ročník této dopravně bezpečnostní preventivní akce. Má o ní velký zájem většina lidí, kteří zde zastavili, ale tentokrát jsme pozvali i řidiče z dopravních firem, kteří to využili a zkoušejí si všechno možné," doplnil Jan Pechout z BESIP.