Dostávají malovaná vajíčka vařená i čokoládová, hospodyňky odměňují jemným jarním výpraskem. Ale dámy už vědí neuschnou!

MAJÍ BÝT VELIKONOCE NĚŽNÉ?

„Na Velikonoce sem k rodičům jezdíme pravidelně, tradice tu dodržují," těší dámy. „Tlupa koledníků ještě přijde, šli výš obcí," tvrdí Markéta a Romana. A jestli mají být Velikonoce něžné? „Jak kde. Na infolince OBI frajer sháněl tepovač na koberce, že si na něj naváže pentle a jde koledovat. Bude mít ty svátky něžné?"

„Tohle jsou naše první Velikonoce ve Stadicích, kam jsme se přistěhovali," prozradila usměvavá paní Novotná. „Šupání od tatínků ani dětí nebolelo, má to být symbolické," těšilo ji. „Pro děti čokoládu a vajíčka, tatínkům něco ostřejšího," popsala menu ve Stadicích.

Čokoládové mlsání na zámku Velké Březno
K mlsání čokolády přidal zámek zajímavosti a kviz z historie

Karel Kristlík vzal na koledu dvouletého Filípka a šestiletého Páju. „Na Velikonoce jsme tu každý rok, Filípek jde s pomlázkou podruhé. Tohle je naše obvyklá parta, bez ní si svátky neumím představit," prozradil tatínek.

JENOM KVALITNÍ ALKOHOL

Jen kvalitní alkohol dostávali páni u domků; slovenskou borovičku, voňavou hanáckou, luxusní medovinu i jégra. „Lijte mu to do půllitru, zas nám bude vyznávat lásku," dělali si páni legraci z kolegy.

„Kde je pán domu? Hlídá ještě malé dítě to je zodpovědnost!" Ochutnali jsme skvělou slaninu z Chlumce, jen se na jazyku rozplývala. A kdo měl krátké pentle, tomu je na pomlázky navázala Zuzana Žďárská.

„Je dobře, že dnes prší, jinak by nám možná úroda pomrzla. A také mě těší, že se do obce přistěhovalo tolik mladých lidí. I díky nim tu tradice žije."

Veselé velikonoční odpoledne v Proboštově nezkazily ani rozmary počasí.
FOTO: Veselé velikonoční odpoledne v Proboštově nezkazily ani rozmary počasí