Petrovičtí školáci se ve škole v přírodě ve Chvojkovském mlýně u Žihle stali na týden pomocníky lesního ducha Stromovouse, který podle legendy stvořil les, odešel na jinou planetu a potřeboval někoho, kdo pohlídá lesní rovnováhu.

„Sledovali jsme zákonitosti a vyváženost všech složek přírody – koloběh života, vody, obnovu lesa, potravní řetězec, lesní patra a další jevy. Zároveň jsme poznávali běžné druhy rostlin a živočichů," uvedla učitelka Tereza Michalová.

Moldavský smrkový sirup.
V horách zraje smrkový sirup, který léčí

Záznamy a důkazy v podobě nákresů nebo vlepených přírodnin si děti vedly v denících. „Nakreslili jsme si také Stromovouse a z ponožky jsme vyrobili maňáska - jeho vyslance, který mu dá zprávu o lese," řekla Dominika Pinknerová ze třetí třídy.

„Nejvíc mne bavily hry, koupání, ZOO, minigolf, fotbal, deníky a odlévání stop," tvrdil třeťák Matyáš Kyndl. „Program, inspirovaný projekty ze sdružení Tereza, byl vzdělávací složkou pobytu," upřesnila ředitelka Květa Leistnerová. Zbylo však ještě dost času na výlet, sportování a zábavu v přírodě, na hřišti i v bazéně.

Pavla Vaicová