Operaci vedl světový lídr v robotické resekci střev Amjad Parvaiz spolu s děčínským chirurgem Janem Rejholcem, který je odborníkem na robotickou kolorektální chirurgii.

Ohromné zkušenosti

Operace byla součástí semináře školícího centra robotické chirurgie. V přímém přenosu ji sledovali nejen lékaři Krajské zdravotní, ale také další specialisté na robotickou chirurgii v českých a slovenských nemocnicích.

Operaci se podrobily dvě pacientky s nádorem v konečníku. „Robotická chirurgie umožňuje precizní a přesný výkon, zpřehledňuje a zjemňuje operaci. Pro pacienty to mimo jiné znamená zvýšení kvality života, nemusí mít trvale vývod," vysvětlil Jan Rejholec.

Práci svého hosta ocenil. „Jeho zkušenosti jsou ohromné. To, co předvedl při operaci, bylo excelentní."

Také profesor Parvaiz nešetřil chválou. Vybavení robotického centra i úroveň chirurgů je podle něj velmi dobrá. „Máte vše, co pro kvalitní robotickou chirurgii potřebujete. Tahouny, osvícené manažery i schopné dělníky, kteří udělají dobře svou práci," řekl profesor.

Nemohl najít Ústí

Jak přiznal, Ústí nejdříve nemohl na mapě ani najít. „Pak mi řekli, že je to nedaleko Drážďan, tam už jsem pracoval. Spal jsem v tom hotelu nad řekou, ráno jsem zjistil, že je to krásné místo," řekl uznale.

Lékaře robotické chirurgie školí po celém světě. „Je důležité pro rozvoj oboru, aby to umělo co nejvíc lidí. A také i pro mě, co kdybych někdy takový zákrok potřeboval," poznamenal.

Pomocí robota v Ústí operují lékaři od roku 2008. Z celkového počtu přes 2000 zákroků bylo nejvíce operací prostaty. „Pomocí robota provádíme také resekce střeva, gynekologické a ORL zákroky nebo operace ledvin," řekl přednosta robotické chirurgie Jan Schraml.