Některé Ústečany přijdou opravy „dráž“, než by čekali. Ztratili kvůli nim svůj oblíbený novinový stánek na náměstí poblíž zastávek MHD.

MÍSTO TRAFIKY POSTAVÍ LEŠENÍ

„Bohužel končíme. Oprava budovy je na dlouho, postaví tu lešení,“ řekla smutně Libuše Šlechtová z Ústí, prodavačka z trafiky. „Pracovala jsem tu deset let, mrzí mě to. Když jsem vystavila informaci, že zavíráme, zákazníky to naštvalo. Proč to musí být teď, když se s opravami má začít až v listopadu,“ povzdechla si.

„Jedná se o finančně rozsáhlou stavbu kvůli členitosti objektu a jeho umístění v centru Ústí. Předpokládaná cena je v desítkách miliónů Kč, přesná cena bude známa po vysoutěžení dodavatele. Budovu čeká výměna oken, zateplení a úpravy i zateplení střechy,“ řekla Deníku mjr. Jana Slámová, vedoucí kanceláře ředitele krajského ředitelství Policie ČR.

Městské sady - aktivní park.
Ústí bude za chyby v dotacích muset vracet miliony korun

Stavební práce by měly začít v listopadu 2017. „Tedy podaří-li se vysoutěžit dodavatele,“ informovala policistka.

K současné situaci obou novinových stánků, toho z Lidického náměstí a od Grandu, řekla: „Smlouva o jejich pronájmu nebyla prodloužena z důvodu případných přípravných prací včetně prohlídky stavby ze strany soutěžících subjektů.“

PŘIŠLO TO DŘÍV, NEŽ ČEKALI

Obě trafiky patří společnosti Simix s. r. o. „Věděli jsme, že nám nemusí policie prodloužit pronájem. Připravovali nás na to už několik let, jen to teď přišlo o něco dřív,“ řekla Deníku Vladimíra Zaspalová ze Simixu. „Ani ta policie za to nemůže,“ dodala.

Zdá se, že osud stánků je již zpečetěn. „Zateplení budovy přinese i změnu vzhledu včetně nové fasády a oken, změní se vzhled střešních prostor. V následujícím období se po rekonstrukci objektu s novinovými stánky nepočítá. Určitě ne ve stavu, ve kterém se nyní nachází,“ upřesnila Jana Slámová.

Marie Javornická přežila největší tramvajové neštěstí v Čechách. Stalo se 13. července 1947 na Bukově v Ústí nad Labem.
Jela poprvé tramvají a hned prožila masakr. Dodnes se bojí jezdit MHD