Teď se chce Brůna během třítýdenní expedice soustředit na zkoumání šachtových hrobů. Abúsír je mezi archeology vyhlášenou lokalitou právě kvůli rozsáhlé nekropoli staroegyptských panovníků období 5. dynastie. Co mohou objevit nyní nelze odhadovat.

ZAMĚŘENÍ ŠACHTOVÉHO HROBU

„Jarní expedici vede profesor Ladislav Bareš, který se svým týmem zkoumá oblast šachtových hrobů v západní části abúsírské koncese. S mým arabským pomocníkem Alim nás čeká geodetické zaměření šachtového hrobu ležícího severovýchodně od hrobky Udžahoresneta," popisuje přímo z Egypta Brůna.

Expedice v Egyptě se konají vždy na jaře a na podzim v poušti za vysokých teplot, intenzivního slunečního svitu, větru i vysoké vlhkosti. Tomu proto odpovídá i oblečení, které na sobě výzkumníci mají.

SAHUREOVA PYRAMIDA se zádušním chrámem leží asi 20 metrů nad údolím Nilu v egyptském Abúsíru.
Ústecký pedagog Vladimír Brůna se rozloučil s egyptskou pouští

„Pevné boty, dlouhé rukávy košile, klobouk, tmavé brýle a ochranný sluneční krém s vysokým faktorem. Používáme osvědčené přístroje a pomůcky, pásmo, olovnice, dvoumetr, milimetrový papír či nivelační přístroj," vyjmenoval ústecký geodet. Terénní archeolog se samozřejmě neobejde také bez štětce, speciální lopatky a další pomůcek pro svoji práci.

Brůna v posledních letech využívá taktéž prostorové laserové skenery.

„K netradičnímu pohledu na archeologickou lokalitu používáme také upoutaného draka s fotoaparátem. Nesmím zapomenout ani na metodu 3D laserového skenování, kterou používám v Abúsíru již třetím rokem, a postupně skenujeme jednotlivé objekty," dodal Brůna, jenž se archeologických výzkumů v Abúsíru účastní pravidelně od roku 2001.

Masarykova nemocnice, ilustrační foto.
V ústecké nemocnici leží mladá žena s meningokokem