Na šedesát obrazů a plastik Petra Menše, autora loga města Ústí nebo opony Severočeského divadla opery a baletu. Ty si budou moci vychutnat Ústečané na výstavě, která ve čtvrtek začíná v ústeckém muzeu.

„Je to průřez mou tvorbou od úplného mládí po letošek," přiblížil autor řady výtvarných děl, jež zdobí ústecké ulice, například mozaiky nebo nástěnné malby v krematoriu.

„Jelikož vedu malířské oddělení na sklářské průmyslovce, umístili jsme na výstavu i šest podstavců s dvacítkou prací ze skla," pokračoval Menš.

Jak přiblížil Vladimír Cettl, projektový manažer muzea, první nápad, jak by ústecké logo mohlo vypadat, vznikl po cestě z Děčína do Ústí. „Pan Menš je totiž z Děčína a když jel po té klikaté silnici do Ústí, napadlo, že by to logo tak také mohlo vypadat."

Podle malíře Menše výstava představí hlavně ty jeho práce, jež nejsou běžně k vidění. „Nejsou tam prodané obrazy, nejednali jsme o zápůjčkách. Je to spíš taková má železná zásoba," smál se.

Na úvodním panelu ale samozřejmě nebudou chybět ta díla, jež Petr Menš považuje za svá nejvýznamnější. Výstava bude trvat do 17. ledna příštího roku.

Ústecké muzeum ovšem chystá i další kulturní akce. Například ve čtvrtek od sedmi večer koncert předního českého klavíristy Martina Kasíka, nebo sourozenců Renaty a Romana Fričových, nazvaný Cesty klavírního romantismu.

Jak ale vysvětlil projektový manažer Cettl, aktuálně teď muzeum nejvíc žije přípravou velké výstavy vánočních ozdob, která začíná už ve čtvrtek 14. listopadu, do níž mohou přispět i sami Ústečané.

„Pokud mají doma nějakou historickou nebo jinak zajímavou vánoční ozdobu a budou ochotni nám ji zapůjčit, najdeme pro ni místo ve vitríně," dodal Cettl s tím, že k vidění bude produkce deseti českých a moravských výrobců vánočních ozdob.