„Více než sto let neporušené schránky obsahovaly také vzkazy od lidí, kteří tenkrát stavbu kostela rádi podpořili,“ informovala včera Ústecký deník Michaela Kajlíková, farářka místní Církve československé husitské.

„Tyto vzkazy se nechávají na různých místech kostelů, nejen v jejich cibulích,“ prozradila ústecká farářka s úsměvem.

VELMI CENNÉ LISTINY

Michaela Kajlíková vyzdvihla zejména odkaz na původní stavitele kostela. „Jako spolumajitelé německého luteránského chrámu, který nyní vlastníme společně s Českobratrskou církví evangelickou, jsme se díky němu dotkli dávné minulosti. Vážíme si doteku odkazu našich předků, kteří zde žili. Právě oni totiž vybudovali tento chrám a celé toto město. Jsme jim za to vděční, vážíme si jich,“ připomněla církevní hodnostářka.

Listina z větší z kapslí je datována už do 28. září roku 1904. „Je v německém jazyce, popisuje zřejmě příběh a cestu k postavení kostela apoštola Pavla. Nese jména všech osob, které se tehdy podílely na budování této stavby, je tu podpis architekta Julia Zeissiga i jména donátorů, kteří na chrám poskytli finance,“ je z objevu nadšena Kajlíková.

Listina z menší kapsle, která byla částečně poničena, obsahuje jména všech mistrů, kteří se podíleli na stavbě kostela. „Tedy hlavně stavitele Alwina Köhlera,“ připomíná farářka Michaela Kajlíková.

Do věže ústeckého kostela sv. Pavla udeřil blesk, k opravě byla třeba plošina vysoká 45 metrů.
FOTO: Do věže unikátního kostela udeřil blesk. Na opravu přijela obří plošina