Už před začátkem dvě krásky v dobovém oblečení posedávaly nad našimi hlavami na houpačkách, visících ze stropu velkého sálu DK Ústí. Musely pak mít pěkně otlačené zadečky, ale show je show!

Retro filmový start

Pověstný start plesu patriotů obstaraly kousky ze slavných filmů. Z Velkého Gatsbyho, herec Leonardo DiCaprio nás z plátna osobně vítal. Bavila i nádražní honička z Někdo to rád horké, finále bylo Hitlera.

Jak ho Chaplin parodoval ve filmu Diktátor, návštěvníci plesu se smáli parodované slavné scéně, kde zrůda „staví do latě" své lidi. „Jak to, že jste mi nekoupili lístky na Zajíčkův ples? Už je vyprodáno, a já se na něj do Ústí tak těšil!"

Efektní až kaskadérské byly ukázky dobových tanců od šikovných tanečníků a pěkných tanečnic. Stejní lidé během večera dělali pro návštěvníky kurzy tance.

Ondřej zpíval k tanci

V restauraci DK hrál hity napříč desetiletími Milan Morava a Fonotest a DJ Hrdinka bavil v klubu Klasik. Bravurní hudebně nostalgickou show rozjel Ondřej Havelka se svým orchestrem Melody Makers.

Havelkovi hoši v čele s trumpetistou a kapelníkem Jurajem Bartošem a houslistou Martinem Zbrožkem nabídli světovou swingovou show v sále, kde letos zkraje roku hrál své nestárnoucí hity evropský Orchestr Glenna Millera.

Kvalita srovnatelná, na evropské úrovni, ale v něčem měli Melody Makers navrch. Smělo, ba přímo muselo se na ně tančit. Během večera tak zněly dobové americké standardy ve stylu swingu i hot-jazzu, z českých kousků tuším Sám s děvčetem v dešti nebo klasika klasik Jen pro ten dnešní den.

Ale hodili se, hodili

„Havelka s kapelou se sem na ples vůbec nehodí," tvrdil mi v sále kdosi. Nesmysl! Byli přesně na svém místě a množství tančících párů jejich přítomnost hojně využívalo a docenilo.

Ostatně i sám Ondřej Havelka, kterého s Melody Makers uvidíme v Severočeském divadle v Ústí 9. dubna, přiznal v rozhovoru pro Deník, že s Melody Makers často hrává i programy k tanci. Ten večer v Ústí doprovázel i dva z návštěvníků, muže a ženu (nepatřili k sobě) v soutěži o lahev kvalitního alkoholu. Měli soupeřit v tanci jménem twist, ale pěkně spolupracovali. Flašku vyhráli spolu.

Propásl jsem Martina Poštu a lehce odzíval Dalibora Jandu. Publikum to vidělo jinak, zvlášť slečny a dámy jeho hity nadchly. Než zazpíval hit Kde jsi, chlubil se: „Ta písnička nám vydělala na důchod!"

Slovenské finále

Zato slovenské finále, bloky Vaša Patejdla a Petera Nagye s kapelou Indigo, bylo skvělé. Ale Daru Rolins jsem nakonec vypustil. Jel mi autobus a nemusím ji, ač s ní předloni jel turné i Dan Bárta. A toho si naopak vážím.

Vašo udělal radost mnoha lidem včetně mě. Přikláním se k názoru, který ten večer v sále zazněl, že totiž je lepší než celý Elán. Nebo spíše k tomu, že když chci slyšet hity Elánu, Vašo akorát stačí. Je prima.

Bylo docela hezké slyšet po letech živě písničky Dvaja i Voda, čo ma drží nad vodou. Slečny vedle mě si je zpívaly. A dál? Láska, láska, Zloděj slnečnic, Ak nie si moja…

„Je těžké bavit vás po Vašovi," přiznal publiku Peter Nagy. Vzpomene si ještě někdo, že byl v Československu Zlatým slavíkem? Možná ne, ale jeho hity Kristýnka, Psi sa bránia útokom, Sám s nohami na stole či Marcel z malého mesta zná asi každý. Jeho koncert byl o poznání rockovější, než jak jsme ho s kytarou ve stejném sále v lednu viděli na Plese všech Ústečanů.

O lahev na pódiu

Taneční soutěž o lahev alkoholu si zkusila Gabriela (24) z Chabařovic. „To jen pro legraci, dlouho se nikdo nehlásil. Bylo mi líto Jirky Mádla, moderátora. Je hezkej," smála se.

Na pódiu měla trošku trému, ale kolena se jí neklepala. „Styděla jsem se před lidmi, všichni na mě koukali," popsala poté.

„Program je fajn, čekáme na Daru, bavil nás Janda. Je fajn tančit na legendy, na hudbu, kterou poslouchají naši rodiče," dodala její kamarádka Daniela (24), taktéž z Chabařovic.