Z oken střekovského nádraží byla dobře vidět naleštěná červená technika i spousta nadšených předškoláků. Mezi soutěžemi došlo nejen na teorii, ale hlavně na praktické ukázky. Jako vzácní hosté vystoupili psovodi Městské policie.

Dobrovolní hasiči přijeli k nádraží z Malečova a Stebna, aby podpořili Střekováky v modrých dresech. Útočily na ně desítky malých neposedů a všichni se těšili na pořádný oheň. Starosta dobrovolných hasičů ze Střekova Antonín Bauer vysvětloval, předváděl, hodnotil. Závodilo se ve štafetách s hadicí, děti si vyzkoušely ochranné prostředky, neprodyšnou masku, zlatou přilbu i řídit tatrovku.

Tatínkové se nejvíce zajímali o historický vůz, učitelky stále přepočítávaly své ovečky. „Viděl si to? Kolem projel vlak a všichni nám mávali z oken," s vytřeštěnýma očima seznamoval se situací v kolejišti upovídaný klučina.

Pochopitelný respekt i obdiv zároveň vyvolal nejen u dětí policejní pes Chárlí, který málem zakousl pancéřovaného značkaře Honzu Kalinu. Zkušený kynolog Městské policie Martin Včela vysvětlil podmínky použití služebního psa a nabídl divákům možnost vyzkoušet si sílu psa.

Hned dva odvážní kluci zaujali obranný postoj vedle policisty a velký potlesk si vysloužila za odvahu i jedna učitelka, která také postoupila zajímavý test.

Vrcholem hasičského dopoledne byl předváděný výjezd k ohni. Založený požár neměl šanci. Rychle a přesně zasahovala trojice hasičů po příjezdu na určené místo. Potom si sílu proudnice vyzkoušet děti a zájem byl veliký. Nakonec se rozdávaly diplomy a velkou pochvalu obdrželi pořadatelé. „Oheň je přítel člověka, ale musí být stále pod přísnou kontrolou. Prevence je naší povinností," konstatovat na závěr Bauer.

Zpracoval Miroslav Vlach