Je slunečné sobotní ráno a město Chlumec se pomalu probouzí do nového jarního dne. Do dne jako stvořeného pro street artovou akci, jakou je Graffiti Jam spojený s 3. výročím Labelu de Mimo (LDM).

První přišly místní děti

Už od brzkých ranních hodin má tým pořadatelů z LDM napilno. Přestože auta téměř nezvládají nápor spousty techniky a dalšího vybavení, na místě činu u garáží v ul. Zalužanská rychle roste zázemí celé akce. Právě tyto garáže se později tohoto dne stanou objektem zájmu několika zkušených sprejerů, kteří zde předvedou své umění.

Prvními návštěvníky ještě před zahájením jsou místní děti. Některé ochotně asistují při přípravách, jiné horlivě využívají možnosti vyzkoušet si graffiti na cvičných plochách. Po překonání nevyhnutelných technických potíží začíná před polednem hudební produkce v podání DJ Travis, DJ Tariii a DJ Robob.

Během odpoledne a podvečera na Graffiti Jam přicházejí kromě mnoha místních i návštěvníci z širšího okolí. Akce se nese v přátelském duchu a sluneční paprsky prozařují obličeje všech účastníků. Mezi nimi je i starosta Chlumce Roman Zettlitzer, jenž podpořil snahu zkrášlit město. Pro hosty organizátoři připravili občerstvení a hojně využívaný je také fotokoutek HappyBox.

Konečně začíná několikahodinové snažení zkušených graffiti umělců, kteří dostali za úkol ozdobit šedivé zdi zdejších garáží.

Umělci ozdobili šedivé zdi 

Výsledek jejich práce má rozměry přibližně 15x3 metry. Malba zobrazuje Napoleona na kole táhnoucího za sebou lafetu s dělem, čímž se odkazuje na bitvu u Chlumce, od které nedávno uplynulo 200 let. Dále se zde nachází ozdobný nápis Chlumec a detailně vykreslený kostel.

S přicházejícím večerem se místo dění pomalu začíná vylidňovat, ale pozůstatky této akce budou město Chlumec zdobit ještě dlouhou dobu. Návštěvu malby mohu jen doporučit, pouze tak budete schopni ocenit kvality autorů.

Václav Mudra