Základy nadějné dívence dala trenérka Libuše Kyralová. Trpělivě ji vedla od pěti let. Usměvavá Kateřina Savková zvládla všechny individuální sestavy. V deseti letech šokovala konkurenci.

Pěkná honička

Na mistrovství republiky mladších žákovských nadějí obsadila deváté místo a rázem byl o ni zájem. Stala se členkou sportovního střediska Ideastav Chodov, kam dojížděla trénovat vždy v pátek a sobotu. Třikrát týdně trénovala doma v Ústí, pěkná honička.

V září 2014 byla pozvána na sraz reprezentačního družstva juniorek, které se příští rok zúčastní mistrovství Evropy v Minsku. Dojížděla také do Českých Budějovic, kde trénovala společnou skladbu v oddíle Ideastav Praha. S touto skladbou koncem listopadu vybojovala v Jablonci nad Nisou zlatou medaili na mistrovství České republiky ve společných skladbách. Je zařazena do širšího výběru juniorek a připravuje se na juniorské mistrovství české republiky, které se uskuteční v září příštího roku.

Kateřina Savková, mladá gymnastka z Ústí, se chlubí zaslouženou medailí. „Vždy jsem měla ráda pohyb. Začínala jsem aerobikem. V pěti letech mě rodiče přihlásili na moderní gymnastiku. Asi jsem byla živé dítě," vypráví Kateřina Savková. Ladné pohyby, elegantní účes, pohádkový úbor. To byly její dětské představy. „Rychle jsem pochopila, že je to hlavně dřina. Ve školní tělocvičně na slabém koberci, znova a znova nacvičovat jeden prvek, dokud trenérka nebyla spokojená. Začíná se držením těla, pohybem rukou, švihadlem. Všechno musí vypadat lehce a jednoduše, aby divák našel spojení s hudbou a zapomněl na prostor a čas," pokračuje gymnastka.

Splněný sen

Díky trpělivosti rodičů a trenérce Kyralové dostala šanci. Z individuálních soutěží na krajské úrovni má několik zlatých medailí, ale ta opravdová republiková je jen jedna. „Někdy to tak bývá, že si oddíly mezi sebou vypomáhají, když nemají potřebný počet stejně starých závodnic. Já jsem dostala nabídku z Chodova. Byla to nádhera a velká zkušenost. Dostala jsem se do národního mužstva starších nadějí a můj dětský sen se naplnil," říká okatá školačka.

Její trenérka to vidí vlastní optikou. „Takový talent se rodí jednou za pět let. V našich podmínkách je to malý zázrak," tvrdí Libuše Kyralová. „ Sportovní gymnastice se věnuji přes pětadvacet let a stále mě dojímá radost špuntů z každého dobře provedeného cviku. Kateřina splnila i můj sen," dodává.

Nadějná dívenka šokovala konkurenci. Sen plní i své trenérce .