Město za ně chce 800 korun za metr čtvereční, tedy cenu podobnou stavební parcele. Zahrádkářům se nelíbí, že dnes hezké místo zušlechtili svépomocí a za vlastní peníze z výsypky a dnes by měli platit tržní cenu.

Šokovaní chatkaři

„Cože, za 17 tisíc korun? Za takovou cenu jim tady tu chatku prodám, ať si s ní dělají, co chtějí," rozčílila se v pátek majitelka jedné z chatek Marie Janočková, když si spočítala, kolik by za pozemek pod chatkou, kterou si tu před třiceti lety vybudovali s manželem, měli dát.

Z výsypky u Habrovického rybníka udělali zahrádkáři při brigádách malebné místo.Podobně šokovaná byla i majitelka další chatky Marie Melezínková. „Manžel se zde nadřel a nechal tu zdraví a oni chtějí takovou nehoráznou sumu. Když jsme sem tehdy přišli, byl tu jen jíl, kopřivy a divoké růže," kroutila nevěřícně hlavou.

Podle předsedy kolonie Stanislava Dunaje se zahrádkáři ještě chtějí s radními pokusit jednat, aby jim dali cenu přijatelnější. „Lidé zde tehdy odpracovali třicet tisíc hodin a dnes jim to chtějí prodat za tržní cenu. To je podle nás nemorální," prohlásil Dunaj.

Radní návrh na prodej pozemků projednali minulý týden. „Chceme jim dát jistotu, že pozemky pod jejich chatkami nebudou moci koupit nějací spekulanti," uvedl primátor Josef Zikmund. Podle něho jde zatím o pozemky jen pod stavbami, které tu zahrádkáři vybudovali.

Na zahrádky by měli mít místní členové zahrádkářské kolonie předkupní právo.

Problém se týká více než tří desítek domků na zhruba polovině zdejší zahrádkářské kolonie. Tu druhou polovinu šťastnější majitelé před třemi lety odkoupili. Za zcela jiné ceny, než město dnes nabízí. „Tehdy jsem dal za pozemek pod stavbou 14 korun za metr a za zahrádku čtyři koruny," prozradil Zdeněk Beránek.

Pomůže opozice

Podle Dunaje majetková komise do rady dávala návrh na cenu 500 korun. I to se ale mnohým zdá hodně.

Konečné slovo v prodeji pozemků budou mít zastupitelé. Zahrádkáři doufají, že vyslyší jejich prosby o snížení. Zastání mají u opozice.

„Podle mne by město mělo zahrádkáře podporovat. Často jsou to lidé, kteří tam celý rok pracují, pozemky zušlechťují a rozhodně si zaslouží příznivou cenu. Na tomto prodeji město vydělávat nemusí," uvedl třeba zastupitel Pavel Dlouhý.

Před třiceti lety zahrádkáři vybudovali kolonii na výsypce a museli sem navézt ornici, zavést vodu a elektřinu. Pozemky patřily do roku 2013 státu. Pak je získalo město. Nejsou určené pro stavbu rodinných domů, územní plán je ale možné změnit.