„Byla tu klasická plechová vrata stará 40 let. Pořád jsme je natírali a opravovali, ale už to nebylo ono," vysvětlil velitel Petr Vaculík.

Nová vrata jsou lamelová, elektricky ovládaná, zlepší izolaci objektu a usnadní výjezd hasičské techniky. Instalovala je odborná firma a radnice za ně zaplatila 113 537 korun.

„Tím jsme samozřejmě neskončili. Jak bude trochu příznivější počasí, vybouráme staré rámy a rozšíříme otvory vrat ve zdi, tak aby se nám sem s cisternou lépe zajíždělo, při montáži nových vrat se už s větším vstupním otvorem počítalo," uvedl velitel družstva Radek Třeštík.

Pomáhají si vlastními silami

Chlumecká jednotka není určena k okamžitým výjezdům, ale podílí se na řadě zásahů v okolí. „Jezdíme pomáhat profesionálům k požárům, někdy i k nehodám, uklízíme, střežíme a zajišťujeme další práce podle toho, co stačíme zvládnout," Vaculík.

Bez pomoci od města, kraje a ministerstva by se neobešli. „Dostali jsme v poslední době nové čerpadlo nebo zásahové obleky. Potřebovali bychom i další věci včetně nového zásahového vozidla, ale to je záležitost tak pěti milionů," odhadl Radek Třeštík.

„Zůstáváme na zemi a snažíme se hodně pomoci vlastními silami. Potřebovali bychom například rozšířit prostor, přemýšlíme o přístavbě, místo je vzadu za zbrojnicí. Jen se to musí připravit, naplánovat a hlavně sehnat peníze," poznamenal Petr Vaculík.