Jste hejtmanem a zároveň starostou města Bílina. Jak se dají obě funkce zvládnout?
Nikdy jsem neříkal, že se dají obě funkce zvládnout naplno. Mám dvě místostarostky, vedení města odpovídá výsledkům voleb a zatím to podle ohlasů občanů funguje.

Plánuje kraj nějaká opatření jak zabránit dalšímu úbytku lékařů na záchranných službách? Ústecký kraj jako jediný nevyužívá tzv. rendez-vous systému, který šetří kapacity lékařů. Neplánujete jeho zavedení?
Bohužel nedostek lékařů je celostátní problém. U záchranné služby jsme přes velký nestatek lékařů neredukovali počet výjezdních skupin. Osobně si myslím, že zdravotničtí záchranáři a řidiči záchranáři tvoří opravdu profesionální osádky sanit a odvádějí výbornou práci. Jako kraj se snažíme další lékaře získat, ale jedná se dlouhodobá opatření.

Váš názor na „společné vzdělávání" je mi znám. Přesto by mě zajímalo jak to do budoucna vidíte s existencí základních škol praktických, jichž zřizovatelem je právě kraj?
Věřím, že zůstanou zachované, jsou potřebné, pracují v nich kvalifikovaní lidé, kteří dokáží dát do své práce i srdíčko. A to je v těchto školách potřeba. Při podobných změnách by se nejdříve měly navštívit místa, o které se jedná a ne nejdříve změna a potom to prosazovat v místech.

Mnohdy si říkám, jak to všechno můžete stihnout. Jak nejraději odpočíváte a co nebo kdo vás nabijí energií?
Snažím se stihnout maximu včetně pozvánek na různé akce. Řada akcí je o víkendech a ty se snažím navštěvovat s rodinou. A máme dvě fantastická vnoučata, řekněmě, že to vše dělám pro budoucnost těch nejmladších.

Jsem jedním ze zaměstnanců těžební společnosti, na které bohužel dolehlo zastavení těžby. Děkuji, že se za nás takto bijete. Pro nikoho z nás to není jednoduchá situace. Prosím vydržte.
Podporuji horníky a věřím, že se ještě stanovisko vlády změní. Pokud ne, musí dostat naši horníci stejné odškodné jako na Ostravsku. Na Mostecku rozhodla vláda, že se nebude těžit a bude se propouštět. To je rozdíl proti Ostravsku. Jsem s Vámi.

Celý rozhovor čtěte zde: Hostem on-line rozhovoru byl hejtman Oldřich Bubeníček