„Byli jsme jedinou skutečnou opozicí. Věříme, že tentokrát už nebudeme v pozici outsiderů, ale menších favoritů, kteří tu silnou trojku trochu proženou. Pokud by to dopadlo velmi dobře, jsme připraveni zasednout v lavicích a převzít zodpovědnost," řekl lídr kandidátky Leo Steiner.

Jako základní priority hnutí prosazuje školství, zdravotnictví a regionální rozvoj. „Chceme podporu duálního vzdělávání a ne jen učňovských oborů, jejichž absolventi často končí na úřadu práce. Ředitelé středních škol by měli dostat větší pravomoci a školu řídit jako manažeři," přiblížil jednu z priorit v oblasti školství současný krajský zastupitel Jiří Řehák.

V programu se hnutí soustřeďuje i na Krajskou zdravotní, s jejímž řízením dlouhodobě nesouhlasí. Podle Mariana Bystroně, který za JsmePRO! Kraj rovněž kandiduje, by se obrovská společnost měla rozdělit na jednotlivé nemocnice a města by se měla víc podílet na jejich fungování.

Regionální osobnosti

Na kandidátce JsmePRO! Kraj je i chomutovský primátor Daniel Černý, starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák, starosta Úštěku Pavel Kundrát nebo místostarostka Libochovan Eliška Pláničková. V senátních volbách do obvodu Ústí nad Labem hnutí podpoří podnikatele Martina Hausenblase.

V obvodě Most vlastního kandidáta nepostaví, jedná o podpoře nynější senátorky Aleny Dernerové. Ve volbách před čtyřmi lety uskupení PRO! Kraj získalo 8,15 procenta hlasů. Se šesti mandáty z 55 skončilo v opozici.

V posledních měsících hnutí řešilo potíže s názvem PRO! Kraj. Část původního uskupení, původní bílinská B10, se totiž loni na podzim odloučila a přejmenovala na ProKraj. Původní PRO! Kraj pak začal sbírat podpisy pro registraci názvu PRO! Ústecký kraj, značku si ale zaregistrovali na konci ledna lidé z Chomutova.

Nový název JsmePRO! Kraj už podle Steinera zůstane. „Je to registrované hnutí, má svoje IČO a hospodaření, už nám ho nikdo nevezme," doplnil lídr kandidátky.

Lídry pro krajské volby už v Ústeckém kraji představily i ostatní strany. KSČM povede hejtman Oldřich Bubeníček, lídrem ODS je starosta Kadaně Jiří Kulhánek, v čele ČSSD bude poslanec Jaroslav Foldyna.

Hnutí ANO povede zastupitel Litoměřic Petr Urbánek, STAN starosta Malých Žernosek Petr Liška, v čele TOP 09 je poslanec Michal Kučera. Lídrem společné kandidátky Strany zelených a Pirátů je Daniel Pitek.