Mezi Jeníky kromě biblického apoštola patří například umělecký šéf Činoherního studia, herec Jan Plouhar. „Něco na tom asi bude, proč je toto jméno oblíbené. I já jsem jeho hrdým nositelem. Mám spoustu přátel a oslovují mne snad deseti různými variantami jména Jan. Jinak to zní, když mi kamarád řekne Honzíku, nebo Jeníku, případně Hanýsku," směje se herec.

Mohlo by vás zajímat: Plesy v Ústí jdou do finále. Sportovci lákají na Veronu, Činoherák na Babčákovou

Jan je druhé nejčetnější mužské jméno v českých zemích. Pochází z hebrejského Jo-Chanan, což znamená Hospodin je milostivý. Česká zdrobnělina Honza je ovšem odvozena z německé podoby jména Johanes, tedy Hans.

ŘÍKAJÍ MU JIŘÍČKU

Druhé nejčastější mužské jméno na Ústecku, Jiří, pochází řečtiny. Teorie říkají, že znamená rolník. Sv. Jiří, který dle legendy zabil zlého draka, je patronem všech rytířů a v jeho jménu jsou v monarchiích světa rytíři pasováni.

„Cítím se dobře, máme to už po tři generace a když budu mít příležitost, budu pokračovat. Doma mi říkají Jiříčku. Ale kamarádi mi dávají různé přezdívky, které se jménem nijak nesouvisí. Jinak mě oslovují Jirko," líčí ústecký historik a kurátor sbírky fotografií v ústeckém muzeu Jiří Preclík.

Přečtěte si také: Další díl Madagaskaru se natáčel v Ústí. V přísném utajení!

Nositelem stejného jména je i olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr. Stejně se jmenuje i fotbalový funkcionář z Ústí Jiří Dušek, zároveň i provozovatel hotelu na Větruši, nebo náměstek ústecké primátorky a ortoped Jiří Madar.

Petr je opět řeckého původu. Vykládáno je jako Skála. Petr byl též jedním z apoštolů a dokonce i prvním papežem. Jeho známým ústeckým nositelem je Petr Brom, trenér ústeckých extraligových volejbalistů.

„Nemáme v něm žádnou tradici, bylo to momentální rozhodnutí. Manželka mne tak neoslovuje, maminka mi říká Petře či Péťo. Ale ve volejbalovém prostředí mě tak nikdo neoslovuje, a když, zní to zvláštně," říká.

Čtěte také: Odvážný kalendář vydělal deset a půl tisíce pro dětskou onkologii

Nejčastější jména na ÚsteckuMUŽSKÁ: 1. Jan 3568; 2. Jiří 3505; 3. Petr 3292; 4. Pavel 2293; 5. Josef 2264
ŽENSKÁ: 1. Jana 3048; 2. Marie 2142; 3. Eva 1880; 4. Hana 1654; 5. Kateřina 1498
PŘÍJMENÍ MUŽSKÁ: 1. Novák 494; 2. Černý 314; 3. Svoboda 296; 4. Novotný 258;5. Dvořák 243
PŘÍJMENÍ ŽENSKÁ: 1. Nováková 505; 2. Svobodová 315; 3. Černá 306; 4. Novotná 275; 5. Dvořáková 246
Zdroj: Ministerstvo vnitra, data ke konci roku 2016 za okres Ústí n. L.