„U Habrovan není nic, okolo Ústí nad Labem je jen pár kovářů," hlásí houbaři.

Houby v říjnu?

Potvrzuje to i známý houbař, ředitel ústeckého archivu Vladimír Kaiser. Tvrdí, že houby porostou až v říjnu. Ani vydatný noční déšť na tom podle jeho názoru nemůže nic změnit.

„Nedávno v noci pršelo hodně, ale muselo by pršet nejméně tři dny v kuse a pak být celý měsíc vlhko s občasnými vydatnými dešti. Podhoubí je vyschlé," řekl Vladimír Kaiser. „Byl jsem nedávno v lese a ani ťuk. Schnou i maliny. Na to, aby podhoubí dostatečně nasáklo, je třeba hodně vody," uvedl Vladimír Kaiser.

Vysvětlil také říjnový termín. „Říjen bývá obecně vlhčí a pro houby je to poslední příležitost, jak se rozmnožit. Předpokládám, že to bude krátké tak dvoutýdenní období a houby porostou jako vzteklé," předpověděl.

„Je to bohužel špatná zpráva pro všechny, kteří rádi chodí na houby a chutnají jim. Letošní sezona bude prostě špatná. Něco málo začalo růst počátkem června, jenže pak hned bylo pár dní horko a sucho a už se to nespravilo. Ale ani vloni to nebylo ideální, houby začaly pořádně růst až v srpnu," dodal Vladimír Kaiser.

Hříbky a lišky

Dostatek hub má na svém stánku na trhu u OC Forum Blanka Stará. „Nám v pěstírně rostou houby pořád. Z lesa mám jen lišky z jižních Čech, jinak nic," poznamenala Blanka Stará.

Úlovkem se nedávno na webu nahouby.cz pochlubil houbař s přezdívkou Jaspis. Na Klášterecku narazil na mladé plodnice bílého ryzce peprného a na několik druhů mladých holubinek.

„A pak jsem nevěřil vlastním očím, když tam stál dubový hřib, tvrdý a zdravý a po chvíli další čtyři. Pak ještě pár lišek bledých a dva hříbky plstnaté. Měl jsem z úlovku docela radost a začínám věřit, že když trochu skrápne, ještě si zahoubaříme," povzbudil ostatní houbaře Jaspis.

Chodíte na houby? Pošlete nám fotografie na e-mailovou adresu ustecky@denik.cz. Ty nejlepší zveřejníme.