Chemikálie v areálu bývalé olejny v Lovosicích, nebezpečná skládka v Lukavci a nezákonná těžba v lese na Mostecku. To jsou nejzávažnější případy, se kterými se loni setkala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústeckém kraji.

Nejtučnější pokutu jeden milion korun loni vypsala bývalé olejně Wowitra v Lovosicích. „V areálu jsme našli volně a bez zabezpečení deset tisíc tun stavebních a demoličních odpadů a 668 tun nebezpečných chemických látek, například rtuť," popsal Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu Ústí nad Labem.

Pokuty nezaplatil

Belgický vlastník, který i s předchozími sankcemi dluží dva a čtvrt milionu, odmítá zaplatit. Peníze od něj vymáhá celní správa. Areál přitom není pořádně zabezpečený, majitel se nemá ani k odstranění nebezpečných chemikálií. Jednat musí město. Pomoci by mu mohla dotace Státního fondu životního prostředí, který zveřejnil novou výzvu právě pro takové případy.

„Žádost připravujeme, finální podoba by měla být hotová do konce týdne. Počítáme, že likvidace bude stát do 7 milionů korun, mohla by začít koncem roku," uvedla mluvčí Lovosic Jana Hejdová.

Pokud město dotaci dostane, náklady na vyčištění areálu pak bude zpětně vymáhat na vlastníkovi. O peníze může požádat i krajský úřad. „Žádost o případný příspěvek na likvidaci chemických látek zatím neevidujeme," uvedla krajská mluvčí Lucie Dosedělová.

Nebezpečný odpad inspektoři našli také na skládce Ladeo Lukavec u Lovosic. Majiteli uložili pokutu 900 tisíc korun. „V lednu jsme na místě provedli tři neohlášené kontroly, které vyvolaly velký údiv kontrolovaných. Majitel na skládku sváží nebezpečný tekutý odpad z okolí a nesprávně ho ukládá. Hrozí tak znečištění Labe," zdůraznil ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Inspekce o nebezpečí informovala krajský úřad. Ten rozhodne, zda skládka zůstane, nebo ne. „Na místě jsme provedli šetření počátkem března. Zkontrolovali jsme i některé dokumenty a požádali o jejich doplnění. Konečné rozhodnutí je teprve v přípravě," informovala Dosedělová.

Nezákonná těžba

Další závažný případ inspekce zaznamenala v listopadu na Mostecku. Někdo se tam z lesa pokusil nezákonně odtěžit 1500 kubíků dřeva. „Jedná se o nařezání stromů na ploše šesti hektarů. Celkovou ekologickou újmu jsme vyčíslili na 24 milionů korun," přiblížil Jaroslav Vacek. Věc vyšetřuje policie jako trestný čin poškozování životního prostředí.

Inspektoři z ústeckého oblastního inspektorátu loni v kraji provedli 1 118 kontrol a uložili 233 pokut za 14,8 milionu korun. Nejvíc pokut, celkem 89, padlo za odpady. Následovaly sankce na ochranu vzduchu, vody, přírody a lesa. „Severní Čechy mají nejvíc poškozené životní prostředí, ale znečištění tady nejvíc klesá. Problémem přitom vůbec nejsou ty největší fabriky," upozornil Erik Geuss.

Letos se inspekce nechce zaměřit jen na ukládání pokut, ale hlavně řešení jednotlivých případů. „Proto bychom uvítali hlubší spolupráci s místními samosprávami, krajem, městy i starosty," dodal Geuss.

V prvním letošním čtvrtletí už inspekce v Ústeckém kraji dokončila 243 kontrol. Zahájila 77 správních řízení a uložila 63 pokut. Na ústeckém inspektorátu, pod který spadá i část Karlovarského kraje, pracuje 47 inspektorů.