Podíl nezaměstnaných klesl o 0,17 procentního bodu na 10,83 procenta. Republikový průměrný pokles byl 0,1 procentního bodu a podíl činil 7,4 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém kraji i v Česku byla na Mostecku, a to 13,2 procenta a hned druhé místo republikového žebříčku obsadilo Ústecko s 12,6 procenty podílu nezaměstnaných. Právě na Ústecku také v červnu připadalo na jedno volné místo nejvíce lidí, a to 35,6. Republikový průměr činil 10,9 uchazeče.

Okres s největším poklesem počtu nezaměstnaných je stejně jako v květnu Děčín. "Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je celkový počet nezaměstnaných osob v Ústeckém kraji nižší o 1193 osob," řekl analytik trhu práce ústecké krajské pobočky úřadu práce Michal Tuček.

Dosažitelných uchazečů mezi 15 a 64 lety, tedy těch, kteří mohou okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v červnu 60.355. Bylo to o 1091 méně než na konci předchozího měsíce. Celkové statistiky uvádějí všechny nezaměstnané včetně žen na mateřské dovolené, uchazečů na rekvalifikačních kurzech nebo vězňů.

Úřady práce v regionu nemají na nejbližší měsíc nahlášeno žádné velké propouštění. Mezi nejžádanější profese patří obchodní zástupci, řidiči, strážní, tesaři či prodavači.

Vývoj na trhu práce v Ústeckém kraji by v budoucnu mohla ovlivnit investice korejské společnosti Nexen v zóně Triangle na Žatecku. V samotné firmě by mohlo časem vzniknout až 2300 míst a podle Asociace exportérů dalších šest až deset tisíc pracovních míst v návazných dodavatelských firmách.