Do Děčína přijel poprvé v roce 1975. Měl jen tašku přes rameno a velký sen stát se lodníkem. Město si zamiloval už při prvních krocích z východního nádraží. „Od té doby mě Děčín zcela pohltil. Bylo to nádherné, živé, pulzující město plné lodí, kam přicházeli lidé, kteří viděli Hamburk a celou Evropu," vzpomíná Jaroslav Foldyna, který do krajských voleb povede ČSSD.

Na Labi prožil patnáct let. A oblíbil si ho naprosto celé. Poté, co se vyučil lodním mechanikem, začal pracovat ve státním podniku Československá plavba labsko-oderská. Na lodi vystřídal všechny funkce až po kapitána a přístavního kormidelníka. „Na Labi jsem se probouzel a také usínal," říká šestapadesátiletý muž, který i přes svůj věk stále chodí třikrát týdně boxovat. V ringu se pohybuje už od školy a pořád ho to baví. „I když nastoupíte proti silnému soupeři, musíte ukázat, co ve vás je. Někteří to zabalí, ale já jsem to nikdy nezabalil," pronáší hrdě.

Krajské volby 2016 Liberecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta Köhlerová

Box ale není jeho jediný koníček. Asi před dvěma lety propadl motorkám a koupil si vysněnou mašinu. „Motorku jsem chtěl vždycky, ale neměl jsem odvahu. Nakonec jsem si pořídil staršího jetého harleye, abych se na něm nejprve naučil, protože nová mašina je drahá záležitost," upozorňuje Foldyna.

Mezi motorkáře ovšem chodil dlouho předtím. Teď s nimi organizuje řadu akcí pro děti. „Děláme věci, které jsou smysluplné. Být motorkářem není jen o tom chodit do hospody, mít ohoz a být potetovaný. Plánujeme koncerty, jezdíme za dětmi na tábory nebo jsme například s dětmi s handicapem nafotili kalendář," vyjmenovává otec pěti dětí a dvojnásobný dědeček.

Na svou početnou rodinu nedá dopustit. Sám je přitom jedináček. S dětmi tráví každou volnou chvilku. Bere je na výlety, na hřiště nebo na bazén. „Mít pět dětí a dva vnuky a starat se o ně je fuška. Ale nádherná," říká Foldyna s úsměvem.

Z prvního manželství má dospělého syna a dceru. S druhou manželkou vychovává osmiletou Natálku, tříletou Sofinku a Adámka, kterému budou dva roky. V podobném věku jsou i jeho vnoučata. „Takže je v tom guláš, když jdeme třeba po ulici a oni na mě volají dědo i táto zároveň," směje se.

IMPULZIVNÍ JE PO MATCE

Sám o sobě tvrdí, že je emotivní a impulzivní. Má to prý po matce, která pochází ze Srbska. „Tam u lidí hrají emoce stoprocentní roli. I když mě táta naučil používat rozum a logiku, moje jižní půlka je asi o něco větší a agresivnější," přiznává poslanec a bývalý zastupitel Ústeckého kraje otevřeně.

V politice se pohybuje už přes šestadvacet let. Spolu s historií ho prý zajímala vždycky. „Rád jsem nad těmi věcmi přemýšlel a diskutoval, a to i za minulého režimu," připomíná. Nakonec si vybral levicovou cestu a s dalšími lidmi stál v roce 1989 u obnovy ČSSD.

„Levicovost je pro mě to, že se člověk nestará jen o sebe, nýbrž o možnosti celé společnosti. Nedívá se na život jen svýma očima, ale prostřednictvím toho, jak s ním žijí ostatní," vysvětluje Jaroslav Foldyna, který se nyní chce soustředit na restart důvěry v krajské politice.

ROZHOVOR: Ústecký kraj už nesmí být odpadkovým košem na problémy

Ústecký kraj Každému lídrovi Deník položil pět stejných otázek s volební tematikou. Na jednu odpověď má kandidát maximálně 500 znaků.

1. Co je podle vás největším problémem Ústeckého kraje?

Problémem našeho kraje je jeho celková zanedbanost. Přestože jsme pro republiku byli víc než padesát let zásobárnou energie, uhlí a z toho plynoucího bohatství, tak v investicích do rozvoje kraje na nás stát zapomněl. A naopak, stali jsme se odpadkovým košem na jeho problémy. I proto z našeho kraje rychle utíkají vzdělaní a kvalifikovaní lidé.

2. Jaké jsou priority vašeho programu?

Za nejdůležitější považuji tři témata, a to konec levné práce, bezpečnost a boj se sociální nespravedlností vytvářenou takzvanou sociální spravedlností některých zákonů. Nedovolím, aby Ústecký kraj byl i nadále odpadkovým košem na problémy s nepřizpůsobivými. Budu usilovat o změnu řady sociálních zákonů, aby podpora šla potřebným, ale aby na ní nemohli jiní parazitovat. V otázce bezpečnosti budu jednat s vládou tak, aby se migrační krize nedotkla občanů Ústeckého kraje. Svých stávajících problémů totiž máme dost.

3. Pokud se dostanete do vedení kraje, na co se zaměříte jako první?

Vedení Ústeckého kraje chybí dynamika zejména při řešení problémů s centrálními vládními orgány. Zásadní problémy regionu bohužel nejdou řešit bez vládní spolupráce. Zaměřím se na spolupráci s centrálními orgány a hledání možností pro zlepšení podmínek hospodářské činnosti a podnikání v Ústeckém kraji. Budu podporovat především investice s vysokou přidanou hodnotou a nikoli montovny tak, aby se odpovídajícím způsobem zvedaly mzdy zaměstnanců v kraji.

4. Na jedné straně kraj trápí nezaměstnanost, na druhé chybějí kvalifikovaní pracovníci. Jak byste tento problém řešil?

Položme si otázku, proč tomu tak je. Není to proto, že zaměstnavatelé v našem kraji nabízejí nízké mzdy kvalifikovaným pracovníkům a ti odcházejí do jiných regionů? Není to proto, že škála sociálních dávek umožňuje mnohým pracovat načerno? Právě tyto dvě věci bych chtěl změnit. Vedle toho budeme podporovat vytváření takových pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou, která budou perspektivním zaměstnáním pro lidi s odpovídající kvalifikací.

5. S kým byste byli ochotni vytvořit koalici v případě úspěchu? S kým určitě ne?

Koalici vytvoříme s každým, s kým se shodneme na základních programových cílech. Rozhodně nechceme spolupracovat s populisty, kteří jen kritizují a nikdy nenavrhli efektivní řešení.

Předvolební seriál Deníku

Pondělí 3. 10.

Petr Urbánek (ANO)

Jak jsme vybírali lídry?

Postupně vám představíme sedm lídrů stran a hnutí kandidujících do

zastupitelstva Ústeckého kraje. Do výběru se dostaly strany a hnutí zastoupené v současném

zastupitelstvu a vstupující do voleb s vlastní kandidátní listinou a také další podle výsledků posledních voleb do parlamentu v Ústeckém kraji. Ve středu 5. října zveřejníme seznam všech lídrů.