Lanovka na výletní zámeček Větruše přepravila loni skoro 200 tisíc cestujících. Její provoz ovšem stojí miliony korun a dopravní podnik teď hledá možnosti dalšího financování. Čtěte také: Ústí opět doplácelo na lanovku

„Město Ústí lanovku dotovalo 2,11 miliony korun. Nikdo další se na jejím financování nepodílí," informoval Luboš Heřman, mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem (DPMÚL). Náklady na její provoz se ale loni vyšplhaly přes šest milionů korun.

OBSLUHUJE JI OSM LIDÍ

Přitom přes počáteční odmítání již lanovka patří k oblíbenému ústeckému koloritu. „Rádi s manželem zaparkujeme auto ve Foru a zajedeme si lanovkou nahoru na Větruši odpočinout. Určitě by nás mrzelo, kdyby ji město zavřelo," podotkla Klára Veselková.

Finanční návratnost lanové dráhy ale není nijak závratná. Tržby za jízdné loni činily celkem 2,95 milionu a z doplňkového prodeje suvenýrů 58 tisíc korun. Obsluhovat ji musí osm zaměstnanců podniku. Každý rok provádí velkou roční servisní prohlídku a další údržbu. To vše stojí poměrně dost peněz. DPMÚL se tedy porozhlíží po další možnosti, jak ztrátu snížit.

„Plánujeme na lanovce zavést možnost placené reklamy, například polep nebo umístění plakátů do klip rámů," pokračuje mluvčí podniku Heřman. Čtěte také: Prezident lanovek: Ta na Větruši je geniální!

RUŠIT SE NEBUDE

Doposud měl podnik svázané ruce, protože musel dodržet podmínky evropské dotace a takzvanou udržitelnost projektu. Náklady na pořízení lanové dráhy překročily 80 milionů korun. Město ale díky dotaci zaplatilo jen přibližně sedm a půl procenta celkové sumy.

Udržitelnost projektu ale skončila v srpnu. „Takže se nám uvolnily ruce. V žádném případě nikdo neuvažuje, že bychom ji uzavřeli, naopak, to by byla škoda. Spíš ji lépe reklamně uchopíme," řekl ředitel dopravního podniku Libor Turek.

Možností je podle něj několik. Mohou se prý zkusit dohodnout na spolupráci s Forem i hotelem na Větruši, mírně zvednout cenu jízdného po dohodě s městem, nabízet reklamní prostor přímo v kabince nebo na ní a podobně. „Prozatím je to všechno otevřené. Ale určitě by byla chyba a velká škoda lanovku uzavřít a zrušit. Naopak," dodal Turek. Více o Větruši: Vstupné na vyhlídkovou věž Větruše bude dobrovolné. Pomůže psímu útulku

Statistika návštěvnostirok 2011: 309 582 cestujících; rok 2012: 196 092 cestujících; rok 2013: 187 749 cestujících; rok 2014: 196 337 cestujících; rok 2015: 195 557 cestujících; rok 2016: 199 944 cestujících