„Rada města schválila záměr pachtu vodní nádrže Petri včetně chatek pro rybáře, laviček a mol. Podmínkou je pachtovné ve výši minimálně 3000 korun za hektar ročně. Přihlásit se mohou organizace pracující s dětmi zaměřené na rybářství, vodní faunu a floru," uvedla mluvčí města Romana Macová.

Schválen byl i záměr pachtu na přilehlé plochy, a to za účelem zemědělského využití s podmínkou zajištění sečení a úhradou 2000 korun za hektar ročně.

Jezero bylo původně součástí Chabařovic, před časem ho převzalo Ústí nad Labem. Chabařovická radnice záměr na jeho využití podporuje. „Odpovídá to naší dlouhodobé představě o přeměně Petri na rekreační oblast. Po rekultivaci je to velmi zajímavé přírodní místo," řekl starosta Chabařovic Josef Kusebauch.

Ryby tam jsou

O Petri má zájem i z jiného důvodu. „Jsem jednatel ústecké rybářského svazu. Pracujeme s dětmi a myslím si, že bychom mohli tento přírodní areál využít. Už jsme podali přihlášku," potvrdil Josef Kusebauch.

Na jezeře se zatím chytat ryby nesmějí. Dodržování zákazu kontrolují strážníci. „Po vyhlášení revíru tu budou moci lovit všichni rybáři s povolenkou. Ryby tam jsou. Už jsme nechali udělat rozbory vody, jsou v pořádku a chystáme se i na rozbory rybího masa," dodal Josef Kusebauch.

Jáma bývalého povrchového dolu Petri měla být kdysi využita na přesun skládky chemického odpadu Spolchemie. Na okraji dokonce v devadesátých letech vznikala komunální skládka. Nakonec byl areál rekultivován. Jezero vlastně vzniklo nedopatřením. Po přerušení odčerpávání spodní vody, hladina postupně stoupala a hloubka dosahuje deseti metrů.

Jezero Petri se může stát rybářským revírem.