„Od dvacáté hodiny na této lince nástup předními dveřmi," zní od neděle  v trolejbusech. A skutečně. Úderem 20.00 hodiny se pro nástup cestujících začaly na trolejbusových linkách otevírat pouze přední dveře.

Právě od 1. července došlo k zavedení nástupu předními dveřmi nově i na linkách trolejbusů. A jak to dopadlo?

Redaktor Ústeckého deníku se proto vydal na jeden konkrétní spoj. Ne náhodou jsme si vybrali linku číslo 57. Právě ta dosud čelí největší kritice ve spojitosti s malým počtem přepravních kontrol. Zatím, co poslední červnovou neděli dovezl spoj ve 21.34 hodin ze Starých Předlic do Ústí 21 cestujících, 1. července dovezl pouze dva.

„Jízdenku, prosím," dožadoval se řidič uvedeného spoje v zastávce Sklárna ve směru do centra. „Nemám," zněla odpověď. „Tak si vystupte, cestovat bez platného jízdního dokladu je zakázané," vykázal řidič cestujícího z vozu. Rozčilený muž poté se slovy „to je diskriminace" kopl do předních dveří vozu.

Do zastávky Hraničář přijíždí spoj linky číslo 56 ze Všebořic. Na displeji svítí černé číslo na žlutém pozadí, řidička otevírá pouze přední dveře. „Ono se vlastně ode dneška nastupuje předními dveřmi," řekla cestující druhé a míří k předním dveřím.

Pokračujeme k místu s největší frekvencí cestujících, do zastávky Divadlo. K ostrůvku přijíždí spoj linky číslo 60. I ten je opatřen cedulkou za čelním sklem „nástup předními dveřmi". Lidé už stojí u označ-níku a ti, co o nástupu předními dveřmi nevěděli, si cedulky všímají.

„Nějaké nadávky na moji hlavu padly, ale neřeším to," uvedl jeden z řidičů. Další pak řekl, že sám tak hladký průběh ani nečekal. Na jiných zastávkách zase cestující vysedávali a nejspíš čekali na spoj, kde nebudou muset nastoupit předem. Takový přijel až po 4.00 hodině.

Cestující přijali nový systém odbavení s rozpaky, většinou se ale shodují. „Souhlasím. Zavedl bych to klidně i celodenně o víkendu," řekl například Petr Doubrava.

Jak to funguje v Ústí? Od 1. července došlo k rozšíření nástupu předními dveřmi na všechny trolejbusové linky, a to od 20.00 hodin. Současně s tím se celodenně začalo nastupovat také do autobusů linek číslo 5 a 11, kde se do konce června mohlo do osmi večer nastupovat kterýmikoli dveřmi.