Trochu v rozpacích zapózoval s diplomem, nejraději by před kameru přizval celý tým, kde dámy mají převahu. Všichni však měli plné hlavy přednášek, kurzů a poradenství.

Jen Gabriela Kuželová se připojila. Po chvilce oba odpovídali na otázky Deníku.

Kdy vznikla vaše agentura a jaké si dává cíle?
Jaromír Licek: Sociální agentura byla založena jako nezisková organizace v roce 2001. Nabízí poradenskou, rekvalifikační a vzdělávací činnost pro zájemce ze sociální sféry. Z výnosů našeho poradenského a vzdělávacího centra jsou financovány další neziskové aktivity organizace v oblasti sociálních služeb a pracovní rehabilitace. Heslo máme jednoduché. Učíme to, co umíme! Naši lektoři mají nejen požadované teoretické vzdělání, ale i praktickou zkušenost z dané problematiky. Cílem je aktivní a komplexní podpora účastníka vzdělávacího programu. V loňském roce jsme realizovali celkem 130 odborných kurzů, ve kterých absolvovalo 1600 klientů z řad 140 organizací.

Kolik podobných organizací v republice působí?
Jaromír Licek: Přesné číslo neznám, snad kolem dvou set vzdělávacích institucí různého zaměření, a stále je to málo. Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s. (AIVD) je největším profesním sdružením v oboru vzdělávání a rozvoje dospělých v ČR s tradicí od roku 1990, snaží se být respektovaným partnerem pro stát a samosprávu.

Jak probíhala soutěž?
Gabriela Kuželová: Odborná komise posuzovala u přihlášených institucí řadu písemných podkladů, profesionalitu webových stránek, kvalitu služeb, vybavení učeben, odbornost lektorských týmů, obsah vlastních kurzů, systém měření efektivity vzdělávání, zpětnou vazbu spokojenosti zákazníka atd. Byla to skutečně všestranná sonda do systému. Do druhého kola z desítek zájemců postoupily tři týmy. Náš malý kolektiv, kde pracuje dvanáct profesionálů, dobrovolníci a 20 externích lektorů, byl pro mnohé renomované konkurenty velkým překvapením. Následovala ústní prezentace a tajná volba. O vítězi rozhodla dvousetčlenná valná hromada AIVD.