Jak se žilo horníkům a jejich rodinám, které obce musely ustoupit chabařovickému lomu, jak práce na rekultivaci areálu pokračují dnes nebo čeho se lidé na jezeře Milada do budoucna snad dočkají. Spousta informací na pěti tabulích. Naučná stezka přivítala o víkendu své první návštěvníky.

„Jsme z Ústí, ale na jezero chodíme často. Manžel je totiž ornitolog a z tohoto hlediska je tu velmi zajímavé prostředí. A děti, ty to tady zbožňují," prozradila Ústečanka Ladislava Filipová.

Stále ve výstavbě

Právě zájem lidí přiměl správce jezera naučnou stezku vybudovat. „O projektu Milada se hodně mluví, hodně píše, ale laická veřejnost o něm dosud moc informací neměla. Také proto jsme se rozhodli postupnými kroky areál lidem zpřístupňovat. V první etapě jsme otevřeli cyklostezky, nyní naučnou stezku," sdělil před slavnostním otevřením tři a půl kilometru dlouhé trasy kolem jezera ředitel Palivového kombinátu Ústí Petr Lenc.

Právě ten jezero vzniklé zatopením hnědouhelného lomu spravuje. Území kolem vodní plochy je pořád ve výstavbě, legislativně navíc stále vedeno jako dobývací území. Proto je lidem vstup k jezeru pod hrozbou pokuty prozatím zakázán. Nyní mohou alespoň nahlédnout.

Parametry jezera• Nadmořská výška hladiny: 145,7 m n. m.
• Rozloha: 252,2 ha
• Délka: 3,2 km, šířka: 0,7 km
• Průměrná hloubka: 15,5 m
• Maximální hloubka: 24,7 m
• Přítok vody: z Kateřínské nádrže
• Odtok vody: Bílina

Naučná stezka, kterou kombinát připravil ve spolupráci s Dobrovolným svazkem obcí (DSO) jezera Milada, začíná v Chabařovicích na Husově náměstí. Pokračuje kolem hřbitova lipovou alejí k zasypané těžební jámě Černé Máry, kde se otvírá pohled na jezero a České středohoří v pozadí. Pokračovat pak lze na druhé vyhlídkové místo k bývalé ocelárně.

„Tady by mělo vyrůst chatové městečko," ukazoval starosta přilehlých Chabařovic a současně předseda DSO Josef Kusebauch na louku před ocelárnou.

Pro rekreační bydlení zde vznikne až 150 pozemků o výměře od 400 do 1 000 metrů čtverečných.

„Prostor je sice veden jako chráněné ložiskové území. Budeme však jednat s Báňským úřadem o nějaké odlehčené výstavbě, nebo o tom, aby se zásoby uhlí z místa prostě odepsaly," doplnil Josef Kusebauch.

Hotel i sportoviště

Také blízkou ocelárnu čeká kompletní proměna na areál se službami. V blízkosti jezera má vyrůst nejen hotel s konferenčním a wellness centrem, ale také přístaviště pro výletní lodě. V plánu je kromě jiného i kemp, penzion a především řada sportovišť.

„Určitě počítáme se sportovním rybolovem. Už teď jsou v jezeře vysazené štiky, candáti nebo sumci," prozradil starosta Chabařovic.

Protože hloubka jezera dosahuje v některých místech téměř pětadvaceti metrů, své základny tu chtějí vybudovat i potápěči. „Viditelnost je tu velmi dobrá, do deseti metrů. Už teď se nám hlásí řada potápěčských týmů, že by tu rády pořádaly výcviky," doplnil Josef Kusebauch.

V areálu nově také přibyly sondy větru, které mají zjistit, jestli bude jezero vhodné pro vodní sporty, jako je plachtění, windsurfing a další.

Jak šel čas na Miladě• 1720 objevení hnědého uhlí
• 1830 - 40 funkčních důlních provozů
• 1974 otevření povrchového lomu Chabařovice
• 1997 ukončení těžby, zahájení rekultivací
• 2001 začalo napouštění jezera
• 2006 otevření cyklotras v areálu jezera
• 2013 otevření naučné stezky

V okolí mají vzniknout koňské stezky, trasy pro běhání, cyklistiku a in-line brusle. Studie počítá také s tenisovými kurty, lanovým centrem a řadou vodních atrakcí podél pláží.

„Je otázka, kdy se to celé dovede do finále. Koncem roku 2015 přejde jezero do rukou svazku obcí. Poté bude důležité ho otevřít lidem. Hotely, tobogany a další atrakce mohou postupně přibývat," sdělil návštěvníkům Milady starosta Kusebauch.

Koncepci revitalizace ocelárny stejně jako dokument o rozvoji jezera vypracoval v současnosti hlavní architekt města Ústí Vladimír Charvát. Také ten se slavnostního otevření naučné stezky účastnil. „Stezka je určitě dobrá věc. Na panelech je spousta informací, provedení se mi líbí. Na druhou stranu jezero je v rekultivaci už šestnáct let a minimálně další dva roky bude. Mělo být pro lidi už dávno otevřené," řekl Deníku architekt.

Ještě blíže se lidé k jezeru podívají už na jaře. Jeden víkend bude podle Kusebaucha patřit cyklistickým závodům. „Při té příležitosti připravíme den otevřených dveří celého jezera," přislíbil starosta.

Víte, že …Zatopený hnědouhelný lom měl původně nést název Chabařovické jezero. „Ale dokážete si představit třeba Němce, jak láme to Chabaržovice? Je to marketingově nevýhodné," vtipkoval starosta přilehlé obce Josef Kusebauch. Jezeru dal nakonec jméno jeden z dolů, který se v místě nacházel. „Také v okolí nesou jezera název podle dolů. Například Petra nebo Barbora. My zvolili Miladu," vysvětlil Kusebauch.