Jedna z kandidátek, bývalá ředitelka ZOO ve Dvoře Králové Dana Holečková, totiž před pár dny z výběrového řízení odstoupila.

Karty jsou rozdány?

„Nabyla jsem dojmu, že výběrové řízení není seriózní. Považuji všechny ty signály i informace z médií za důvodné. Abych jezdila takovou dálku a o něco se snažila, když karty už jsou dávno rozdány, tak na tom se podílet nehodlám," vysvětlila svůj důvod Holečková, která řadí ústeckou ZOO mezi jedny z nejzajímavějších.

„Mám ústeckou ZOO ráda a je mi proto velmi líto, co se kolem ní v současnosti děje," doplnila Holečková.

Její názor sdílí i odvolaný ředitel Jiří Bálek. „Tohle není transparentní a standardní řízení. Vedení města to jen potřebuje udělat tak, aby splnilo své politické dohody a o ZOO jim vůbec nejde. Navíc střídání ředitelů je pro ZOO špatné, nevede to ke stabilitě, kterou vedení města při mém odvolání požadovalo," sdělil Bálek.

Pověřený ředitel ústecké ZOO Bořek Voráč naopak říká, že výběrové řízení transparentní je a za odstoupením Holečkové vidí jen vliv prezidenta Unie a ředitele pražské ZOO Miroslava Bobka.

„Přihlásilo se pět uchazečů a jeden teď odstoupil, to není nic směrodatného. Jde o volbu paní Holečkové, jen stále nevím, proč se rozhodli takhle Ústí škodit. Podle mého názoru za tím stojí uražená ješitnost pana Bobka, který tímto způsobem všechny ovlivňuje. Nemá smysl nad tím vůbec uvažovat," komentoval Voráč.

„Tato vyjádření bude lépe ponechat bez komentáře," reagoval stručně na Voráčova tvrzení Bobek.

Komise se nezmění

Nového ředitele ústecké ZOO vybere ve čtvrtek výběrová komise. Z té minulý týden odstoupil ředitel ZOO v Košicích Erich Kočner, a to kvůli osobní schůzce Bořka Voráče s některými členy komise a jedním z kandidátů na nového ředitele.

Volné místo po Kočnerovi následně nabídlo vedení města opozičnímu hnutí PRO! Ústí. To však jeho představitelé razantně odmítli a požadovali rozpuštění komise i znovu vypsání výběrového řízení.

„Výběrová komise je usnášeníschopná i bez Ericha Kočnera. Nikdo jiný z výběrové komise neodstoupil. Pohovory s uchazeči budou dnes probíhat standardně," sdělil náměstek primátorky Jiří Madar. Nového ředitele schválí ve středu 16. prosince rada města.