Zapojit se ale mohly i ženy, úkol byl jednoduchý. Vydržet měsíc bez alkoholu. Co na akci říká primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice Karel Nešpor a jak je na tom Ústí v otázce alkoholu?

Jaký mají podobné akce typu Suchý únor přínos pro zdraví člověka?
Suchý únor je mi sympatický. Možná někdo během února zjistil, že bez alkoholu je život mnohem lepší. Bude se pak alkoholu vyhýbat trvale a zachrání si zdraví, rodinu nebo práci.

Co může přispívat k tomu, že Ústí je region tolik postihnutý fenoménem alkoholu?
Co vím od přátel z Ústí, po roce 1989 se zde pronikavě měnila situace na pracovním trhu. Stres, snadná dostupnost a nízké ceny alkoholu je spolehlivý recept na velký problém. Moravskoslezský kraj je na tom ale ještě mnohem a mnohem hůře.

Dá se vůbec vyléčit myšlení ústecké společnosti a přimět ji k tomu, aby přestala pít alkohol? Jak?
Místní úřady mají určité možnosti, ale jak udělat u Ústí oázu střízlivosti v nestřízlivém Česku to opravdu nevím.

Spousta lidí volí alkohol jako formu útěku ze starostí běžného dne, případně jako odreagování po pracovním týdnu. Jaké jiné účinné aktivity by měl člověk provozovat podle vás, aby se vyhnul kontaktu s alkoholem?
Na YouTube.com mám video „33 způsobů jak zvládnout stres", všechny zde jmenovat nebudu. Pomáhá například fyzická aktivita, relaxační techniky a jóga a čchi-kung, které kombinují výhody obojího. Je také vhodné přijímat dostatek vody, pravidelně jíst, dostatečně spát, dobře si organizovat čas, vyhledávat bezpečná a klidná prostředí, více se smát atd.

Jaká denní dávka alkoholu je podle vás „ještě v pořádku"?
Pro hodně lidí je to nula. K nim patří lidé závislí na alkoholu nebo drogách, nemocní s chorobami, které alkohol zhoršuje, ti, kdo jsou léčeni léky, jež se s alkoholem nesnášejí, ti, kdo řídí automobil nebo se věnují rizikovým činnostem, lidé se zhoršeným sebeovládáním a sklony k násilí, děti a dospívající, patologičtí hráči a dospělé děti závislých a další lidé se zvýšeným rizikem rozvoje závislosti. Alkoholu by se měly zcela vyhnout i těhotné ženy a ženy, které těhotenství nevylučují. Plod je totiž nejzranitelnější na počátku těhotenství, kdy o tom žena ještě nemusí vědět.

S jakými nejtěžšími případy alkoholismu jste se ve své dosavadní kariéře setkal?
K těžkým komplikacím závislosti na alkoholu patří delirium tremens. V počátcích mé lékařské praxe jsem se s ním setkával u lidí kolem padesátky. Dnes přicházejí i podstatně mladší.

Jsou k dispozici statistiky, jak si na tom Ústecký kraj, případně explicitně Ústí stojí v pití alkoholu, nebo v počtu trestní činnosti pod vlivem alkoholu?
Takové statistiky neznám. Víme však, kolik bylo lidí v krajích léčeno pro delirium tremens. Možná to někoho překvapí, ale nejhorší situace není na severu Čech, ale ve všech moravských krajích a na Vysočině.

Jak závažný je alkoholismus u žen a léčí se obdobně jako u mužů?
Ženy jsou ve vztahu k alkoholu opatrnější. Existují pro to dobré důvody. Mají po stejné dávce vyšší hladiny alkoholu, závislost na alkoholu a zdravotní problémy u nich vznikají rychleji, alkohol u žen zvyšuje riziko rakoviny prsu, častěji působí deprese a rychleji zhoršuje vztahy. Problémy působené alkoholem jsou různé závažné a tomu odpovídá i léčba, ať už se jedná o ženu nebo muže. Nejjednodušší možností je svépomoc. Z mého webu www.drnespor.eu si mohou zájemci zdarma stáhnout rukopis knihy „Zůstat střízlivý". Najdou tam další informace. Je také možné navštívit setkání svépomocné organizace Anonymní alkoholici. Ti působí ve většině velkých měst včetně Ústí. Další možností je ambulantní nebo pobytová léčba.

Průměrná cena velkého piva stupně deset je v Ústí kolem 20 korun, i méně. Je i tohle jeden z problémů Ústí? Kolik by podle vás mělo velké pivo stát, aby alkohol nebyl tak cenově dostupný?
Problémem nejsou pouze zkvašené roztoky připravované z plesnivého ječmene, ale i ty, které se vyrábějí ze shnilého ovoce a prodávají v krabicích. Nápoje by se měly danit podle obsahu alkoholu a daň by se měla automaticky zvyšovat podle inflace. Postihy za prodej alkoholu nezletilým by měly být tvrdé a důrazně prosazované, aby je nikdo neriskoval. Stát v prevenci u dětí selhává. Naštěstí mají určité možnosti i rodiče. Pomáhá laskavost a dostatek času na dítě, ale zároveň jasná pravidla včetně zákazu alkoholu. Alkohol by neměl být doma dětem dostupný a na očích a rodiče by se měli chovat zdrženlivě.