Odborníci varují, že teplé počasí zhoršuje odvětrávání těchto spotřebičů a v bytech se může hromadit oxid uhelnatý. Záchranáři v Česku již zaznamenali mnoho podobných případů. Ústecku se zatím vážná otrava naštěstí vyhnula.

Zájem o revize je velký

„Extrémní vedra zhoršují tah komínů či například odvětrávacích šachet u plynových ohřívačů vody a zplodiny se vracejí do místnosti," varoval mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Ta eviduje v posledních třech letech 1160 otrav. V České republice pak na otravu 140 až 150 lidí ročně zemře.

Vedoucí dispečinku ústecké záchranky Pavel Šebesta Deníku řekl, že o možnosti otravy v horkém letním počasí lékaři dobře vědí. „V posledních čtrnácti dnech jsme naštěstí žádný závažný případ otravy nezaznamenali," uvedl. Dodal, že v méně vážných případech se otrava velmi obtížně diagnostikuje.

Podle Karla Černého ze společnosti www.topeni-usti.cz, který se zabývá kontrolami plynových kotlů a karem, si lidé nebezpečí uvědomují. Zájem o revize a jejich čištění je v posledních dnech velký.

Pozor na žlutý plamínek

„Obecně platí, že takové zařízení je nutné odborně zkontrolovat alespoň jednou za rok. Jinak riskujete život," prohlásil. Dodal, že se opakovaně setkal s plynovými kotli, které byly ve špatném stavu a zanesené.

„Z minulosti pamatuji tragický případ, kdy v Praze zemřel mladý student. V poledne se sprchoval v koupelně a otrávil se oxidem uhelnatým. Příčinou byla závada na spalinové cestě. Při nižších venkovních teplotách ji ještě dokázal eliminovat vysoký komínový tah. V letním horku už byl ale nedostatečný a spaliny se vracely do prostoru koupelny," vzpomíná na tragický případ František Jiřík, soudní znalec v oboru kominictví. Kromě kotle je totiž nutné nechat si zkontrolovat i odtah.

Léto je na kontrolu komínů tím nejlepším obdobím.

Správnou funkci plynového kotle podle odborníků lze ověřit i okem laika. Plamen by měl mít ostře modrofialové ohraničení. Pokud se změní na žlutý, vyplatí se neprodleně volat odbornou pomoc. Kromě pravidelné kontroly rozhodně doporučují instalaci hlásiče. Ten na vysokou koncentraci oxidu uhelnatého spolehlivě upozorní.

Oxid uhelnatýJe bezbarvý, nedráždivý plyn bez zápachu, lehčí než vzduch. Vůči lidskému organismu je vysoce toxický. Vzniká jako vedlejší produkt parciální oxidace uhlíku během nedokonalého spalování třeba při hoření různých spotřebičů na zemní plyn nebo propan-butan. Vzniká i v kamnech nebo krbech. Je obsažen ve výfukových plynech aut.