Výdech a nádech. Nový přístroj v Dětské klinice Masarykovy nemocnice funí podobně jako dýchavičný člověk. Nemocnice ho získala díky charitativní akci Krása pomáhá, které se v Ústí nad Labem účastní přední české modelky.

„Mezi výdechem a nádechem zvládne přístroj i určité vibrace, které pomáhají uvolnit hlen. Využili jsme ho zatím u čtyř malých dětí, které měly problémy s dýcháním a nedokázaly sekret z dýchacích cest vykašlat. Podstatně se tak rozšířila škála možností, které jsme na pomoc dětem měli," vysvětlil lékař Adam Cipra.

PŘÍSTROJ SI LÉKAŘI VYBRALI SAMI

Akci Krása pomáhá už jedenáct let pořádá modelka Lenka Kocmanová Taussigová. „Dík patří největšímu sponzorovi společnosti ČEZ. Její příspěvek umožnil nákup přístroje a dalších zařízení. Kašlací asistent si lékaři sami vybrali a jsem ráda, že účinně pomáhá," uvedla organizátorka akce.

Na přístroj se přišla podívat zástupkyně ČEZ Soňa Holingerová: „Rádi jsme pomohli a bude-li to možné, zapojíme se do podobné akce i příště," sdělila Soňa Holingerová.

Krása pomáhá vynesla 450 000 korun. „350 000 korun této částky využila Masarykova nemocnice. Přístroj stál zhruba 130 000 korun, zbylé peníze jsme použili na dovybavení dětského pavilonu," řekl Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní.

Dětská klinika Masarykovy nemocnice má přístroj, který odstraňuje hlen z dýchacích cest. Zdroj: Deník/Karel Rouč