Bořek Voráč, bývalý ředitel, který je momentálně pověřený řízením zoo, si svolal soukromou schůzku zástupců magistrátu, ředitelů zahrad z regionu a některých členů výběrové komise. Schůzky se ale nezúčastnili všichni členové komise, naopak tam byl jeden z kandidátů na budoucího ředitele Luboš Moudrý.

Řekl, že je drbna

Hned poté kvůli tomu jeden ze členů výběrové komise Erich Kočner, ředitel košické ZOO, rezignoval. Voráč se v reakci na toto gesto v médiích vyjádřil, že Kočner je drbna.

„Pane Voráči, jako člena výběrové komise jste mě o schůzce neinformoval předtím ani potom. Jak jsem mohl informaci o tomto střetnutí poslat dál, když jsem o tom nevěděl? Jestliže informace o této schůzce unikla a volně poletovala po obou republikách, hledejte tu drbnu za tím stolem, okolo kterého jste seděl," píše v dopise Kočner.

„Pan Kočner by měl posoudit obě strany a ne se nechávat ovlivňovat lidmi z Prahy. Za to, že se do této šlamastiky dostal, si může sám," reagoval Voráč, který prý v době, kdy oběd organizoval, o žádných kandidátech ani členech komise nic nevěděl.

„Rozeslal jsem pozvánky více lidem z mé branže, abychom společně vysvětlili magistrátu, co zoo potřebuje. Žádný klientelismus ani politikaření v tom nebyly," řekl Voráč.

Kočner si prý Voráčovy práce, kterou při budování ústecké zahrady odvedl, váží.

Výběrové řízení prý proběhne

„Pro mě je ale stejná šance pro všechny něčím, co nemíním zaprodat, a proto jsem rezignoval na svoji účast v komisi. Vadí mi, že jen pan Moudrý byl pozvaný na schůzku, a to i přes to, že je to mnou obdivovaný kolega a uznávaný odborník," řekl Kočner. „Opakuji, že při svolávání schůzky ještě žádní kandidáti známí nebyli," komentoval Voráč.

Volné místo v komisi po Kočnerovi minulý týden odmítlo opoziční hnutí PRO! Ústí. „Měli jsme zájem a snahu o to, aby výběrové řízení bylo transparentní. Je mi to líto. Snažíme se teď tedy komisi doplnit o další odborníky z jiných zahrad. Nicméně komise je v současnosti usnášeníschopná, takže nic nebrání tomu, aby výběrové řízení proběhlo," sdělila primátorka Věra Nechybová.

Unie zahrad pak čeká na další vývoj celé kauzy. „Uvidíme, jaký bude další vývoj v celé věci a podle toho se rozhodneme, co dál," dodal za Unii Miroslav Bobek.

O kauze čtěte také: Odborníka měl v komisi nahradit opoziční politik. Pro!Ústí odmítlo