Když v roce 2002 vznikla kniha fotografií zachycující povodeň, nikdo netušil, že v poslední říjnový den roku 2012 se povodeň v Ústí objeví opět. Ve vzpomínkové knize fotografií. Křest knihy se konal v kavárně Fresh Café v OC Forum.

Pozvaní hosté i veřejnost se mohli sejít s autorem obou knih, ústeckým fotografem Petrem Berounským. „Kmotrem byl cestovatel a spisovatel Josef Formánek, k poslechu zahrál Albis Jazz Band, poseděli jsme a zavzpomínali na dny, kdy mnohým z pamětníků bylo do pláče," uvedl nakladatel Pavel Mészáros.

Vzpomínková kniha dorazila již předchozího večera na Ústeckou forbínu. Jednu z knih, s číslem 15 000, tedy "mimo plán", protože bylo vydáno 500 číslovaných výtisků, získala patnácti tisící návštěvnice tohoto ústeckého divadelního festivalu.

Kdo si knihu nekoupil na křtu, má možnost v knihkupectví Beran v Revoluční ulici. K dispozici je tam první stovka výtisků, které jsou kromě čísla a výročního razítka opatřeny i podpisem Petra Berounského. K dostání je za 300 korun, přičemž knihkupec nemá z prodeje nic, vše jde na dobročinné účely. Knihu lze objednat i na www.aospublishing.cz.