Ústecké mosty, kudy jezdil továrník Schicht a červené ulice po dešti. Na to ve svém posledním vyprávění o starém Ústí vzpomíná Anna Waletrová, 102 letá Ústečanka, pro čtenáře Deníku. Společnost jí kromě autora dělal i mladý harmonikář Petr Lüftner. S autorem kritické hymny o městě si Anna Walterová rozuměla. Do konce roku se chystá Petr napsat druhý díl svého vyznání k rodné hroudě, pamětnice Anička mu měla pomoci při hledání odpovědí na tajemná místa z nedávné historie.

My ale pro čtenáře nakousli ústecké mosty. „Ten betonový zázrak přes Labe do skály všichni znají, já si raději vybavím ve vzpomínkách starý železniční most pod Větruší. To ale není ten současný, postavený kolem roku 1956. Na jeho místě stál starý kovový most s opravdovou vozovkou v přízemí, kde jezdíval kočár továrníka Schichta," začala vyprávět Anna Walterová. ¨

Nevynechala ani most Dr. E. Beneše. „Jeden čas se tam platilo mýtné. Vyhláška určovala poplatek pro pěší, koňské povozy a vozidla. Během války nesl jméno Hermanna Göringa. Nad mostem na Mariánské skále stála krásná barokní kaple Navštívení Panny Marie, byla vidět z dálky. Nevím proč, ale kolem roku 1975 ji strhli. Dnes je tam prý dřevěný kříž. Před železničním mostem směrem k nádraží bylo několik velkých domů a někde tam bylo dokonce kino," popisuje seniorka.

Petr Lüftner se také zapojil do rozhovoru a chtěl popsat část Klíše. „V místě, kde je dnes park, bylo jílovité pole. Když pršelo, všechny spádové ulice byly červené. Vysoké vrby musí být ještě ty původní. Už tehdy byla hodně známá hospoda U Hnáty. Na Klíše jezdila tramvaj č.8," vyhověla mu pamětnice.

Když se Petr Lüftner zmínil, že studoval chvilku v Německu ve městě Freising, ožila. „Byla jsem tam u přátel dva měsíce, když jsem šla do důchodu. Při jasném počasí byly vidět Alpy," flekuje a Petr souhlasí.

Přišel čas loučení. „Pokud v mém vyprávění našel někdo nějakou nepřesnost, omluvte babku. Když mi bylo devadesát, tak jsem byla jako počítač, rychlá a přesná. Dnes mi táhne na 103 a je to trochu znát," s úsměvem končí své vzpomínání Anička Walterová.