Větrná smršť, sněhová kalamita, povodně, epidemie, ale i dlouhodobé přerušení dodávek elektřiny. Zdá se, že město je připraveno téměř na všechno. Pro případ reálné krizové situace, která by vyžadovala bezpečné ukrytí obyvatel, však nemá dostatek krytů.

S blížícím se 21. prosincem někteří lidé obracejí svou pozornost k teoriím o konci světa. „Podle mě nějaká katastrofa určitě přijde, bojím se toho, ale nevím, co mám dělat," uvedla například Ústečanka Hanka Vaníčková.

Krizový plán města s mimořádnými událostmi s koncem světa souvisejícími každopádně nepočítá. „Magistrát se na konec světa nijak speciálně nepřipravuje. Já osobně si rád druhý den přečtu reportáž o této události ve vašem periodiku," uvedl Karel Rouč z kanceláře primátora.

Kapacita 18 tisíc

V případě skutečné vnější hrozby lze pro ukrytí obyvatel využít kryty na území Ústí nad Labem. V současné době žije v krajském městě přes 97 tisíc obyvatel, kapacita krytů je však necelých 18 tisíc.

„Jsou tu protiletecké kryty vybudované za 2. světové války, z nichž přibližně polovina byla přebudované na kryty protiatomové. Spousta jich ale byla zasypána," popsal Ústečan, který v jednom z krytů buduje muzeum letecké obrany Sudet, Darius Hingar.

Podle něj je ve městě více takzvaných modifikovaných sklepních místností, které mají vydržet bombardování. „Jsou označeny bílými nebo žlutými šipkami u jejich vchodu, nebo na budově nad nimi, aby se vědělo, kde mají záchranáři kopat v případě zasáhnutí bombou," doplnil.

Takzvaných krytů civilní obrany je pak v Ústí nad Labem přes sto třicet, v evidenci města jich zůstalo kolem devadesáti. „Ostatní byly prodány majitelům budov nad nimi nebo jsou zahnilé a vykradené. Jeden se dokonce používá k potápění," uvedl Hingar.

Astronom: Nevím jak

Standardně jsou kryty vybaveny filtrací, naftovým agregátem pro dodávku elektřiny, vlastním zdrojem pitné vody a pancéřovými dveřmi. Jsou uzpůsobeny na minimální dobu přežití tři dny. Podle údajů hasičů jsou největší kryty s kapacitou kolem tisíce lidí pod teplárnou v Trmicích, pod sportovní halou UJEP, Spartak, v areálu Masarykovy nemocnice. Devět set lidí pojme kryt v ulici Pod Vodojemem, kde v současnosti funguje kuželna, a téměř 700 lidí je kapacita krytu pod magistrátem.

Strach o práci

Astronom Miroslav Neumaier je ke konci světa skeptický. „Domněnky o blížícím se konci světa jsou neopodstatněné. Mayové nespočítali kalendář, mně taky končí v lednu 2013 a netvrdím, že skončí svět. Ani nevím, jak by se to mělo odehrát," uvedl astronom spolupracující s teplickou hvězdárnou.

Jistou výjimečnost přisuzují dni 21. 12. 2012 numerologové. „Jistě se jedná o zajímavé datum, víc bych v tom ale nehledala," uvedla ústecká čarodějnice Jana Tyralíková. Ani její klienti prý žádnou podobnou hysterií netrpí. „Víc než konce světa se bojí ztráty zaměstnání," dodala.

Co si myslíte?

Připravujete se na možnost, že se dne 21. 12. 2012 stane něco zásadního pro další vývoj a existenci lidstva?

Ano 5 %

Spíše ano 4,8 %

Ne 76,3,%

Spíše ne 9,5 %

Nevím 4,1%

Zdroj: Sanep.cz