VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koucký: Pivo nesmí být na slunci a musí mít pěnu!

Ústí nad Labem - V těchto letních dnech si každý rád zajde někam na zahrádku restaurace zchladit žízeň. Mnozí dávají přednost zlatavému moku. Zeptali se Ondřeje Kouckého, který zodpovídá za kvalitu piva Zlatopramen vařeného ve Velkém Březně, jak poznat kvalitní pivo a na co si dát pozor.

25.7.2012
SDÍLEJ:

Ondřej Koucký ze společnosti Heineken.Foto: DENÍK

Jak zákazník pozná kvalitu piva, když si ho nechá načepovat?
V první řadě by se měl zaměřit na výčep. To hodně napoví. Stává se, že výčepní má roztočených více půllitrů a pak pivo různě přelévá. Když dostanete pivo na stůl, je dobré začít od sklenice. Neměla by být teplá. Na vnitřní stěně nesmí ulpívat bublinky. Pivo by mělo být jiskrné, mít zlatavou barvu a bohatou pěnu, skládající se z drobných bublinek.

Co všechno určuje kvalitu piva?
Hlavně suroviny, ze kterých je uvařené. Také podmínky a technologie samotné výroby. Poslední, co výrazně ovlivní kvalitu piva, je jeho stáčení. Jde o nejcitlivější proces. Při špatném stáčení může pivo zoxidovat nebo se do něho mohou dostat nechtěné kvasinky nebo bakterie.

Jak udržet pivo nejdéle čerstvé?
Pivo by nemělo být hlavně vystaveno slunci, vysokým teplotám nebo naopak mrazu. Také záleží na tloušťce stěny půllitru. Sklo působí, jako izolátor, takže čím silnější tím lepší. Také je důležité, aby mělo pěnu. Ta brání jeho oxidaci.

Má vliv na kvalitu piva, když si ho host nechá načepovat do keramického korbele nebo do skla?
Hostům restaurací bych doporučoval pít pivo raději ze sklenice než z keramického půllitru. Mohou si tak zkontrolovat jeho čirost, barvu a míru. Přes keramiku nic z toho neuvidí. Navíc sklo je méně porézní. Tudíž se dá lépe umýt. Nehrozí tak, že v pórech zůstanou různé pachuti z předešlých nápojů nebo piv.

Jak se snaží společnost Heineken školit personál restaurací, jak mají pečovat o pivo?
V první linii obchodní zástupce poučí restauratéra. Také naši obchodní sládci výčepní učí, jak s pivem zacházet. Jsou restaurace, které mají certifikát kvality. V těchto zařízeních garantujeme hostovi, že se mu dostává toho nejkvalitnějšího piva z naší produkce.

Autor: Petr Sochůrek

25.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poutníci.
8

Poutníci se vracejí, Guláš zavoní bluegrassem

Fotbalistky FK Ústí nad Labem

Ač bojují o přední příčky v ČFL žen, zájem diváků chybí

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

FOTO/ANKETA: Právě jsme se narodili

Ústí nad Labem - Představujeme vám miminka vyfotografovaná v 33. týdnu roku 2017.

FOTO: Na faře v Zubrnicích ožívá příběh pokrokového kněze

Zubrnice - V kulturní centrum se mění bývalá fara v Zubrnicích na Ústecku. Vydalo knihu a chystá další. Stalo se tak poté, co objekt koupila Ilona Rožková z Prahy.

Bouře zasáhnou celé Čechy, povodně zahrozí u malých toků

Severní Čechy - Meteorologové rozšířili výstrahu před silnými bouřemi. Měly by večer zasáhnout celé Čechy, na západě je dokonce vyhlášen vysoký stupeň nebezpečí. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení