Na oblíbený venkovní bazén na Klíši si Ústečané ještě chvilku počkají. Jeho rekonstrukce začne příští rok na jaře a využívat jej bude možné za dva roky. Přípravy na přestavbu celého areálu jsou v plném proudu.

HLEDÁ SE PROJEKTANT

„Ústečtí radní už vyhlásili výběrové řízení na projektanta, který připraví dokumentaci pro stavební povolení. Termín podání nabídek trvá až do úterý 13. června," upřesnila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Město předpokládá, že na základě projektové dokumentace získá platné stavební povolení už ke konci tohoto roku.

„Jakmile budeme mít stavební povolení, vyhlásíme výběrové řízení na stavební firmu. Potěšilo nás, že tolik lidí projevilo zájem stavbu ovlivnit v naší anketě a mohli jsme vybrat širokou skluzavku, kterou ještě Ústečané nemají k dispozici, na rozdíl od tobogánu v Brné," podotkla ústecká primátorka Věra Nechybová.

Plavecký areál Klíše. Ilustrační foto.
FOTO, VIZUALIZACE: Ústečané si mohou vybrat podobu bazénu na Klíši

Anketa skončila 10. května. Zúčastnilo se jí 855 lidí, z nichž se 70 procent přiklonilo k široké skluzavce. Ačkoliv Ústečané velkou obnovu koupaliště vítají, projekt má i své kritiky.

HAUSENBLAS SI NEBERE SERVÍTKY

Nejvýraznějším kritikem je ústecký zastupitel Martin Hausenblas, bývalý náměstek primátora Josefa Zikmunda. Ten si nebere servítky a rovnou navrhuje řízení zrušit a vyhlásit raději architektonickou soutěž, kterou vyhodnotí odborná komise.

„V Ústí všechny klíčové projekty chceme postavit co nejrychleji, abychom na konci volebního období mohli stříhat pásky. Přitom zanedbáváme předprojektovou přípravu. Dokud bude hlavním kritériem cena, bude se stávat, že bude zkažené fotbalové hřiště, plavecká hala a další," kritizuje Hausenblas.

Nový venkovní plavecký areál má obsahovat kromě velké skluzavky lezeckou stěnu, vodní číše a stěnu, vodní děla a chrliče, dnové perličky, koráb se skluzavkou, malé skluzavky, stříkací korály a ryby, vodní děla a další. „Není tu ale zatím kavárna, kde by mohl rodič počkat na děti bez toho, aby se svlékal do plavek," dodal Hausenblas.

Ilustrační foto
Ústecký kraj chce mít od roku 2020 levnější vodu

Kolik to bude stát?Studie revitalizace venkovního plaveckého areálu na Klíši předpokládá celkové náklady zhruba 64 milionů. Zpracoval ji dle požadavků Ústí zlínský Centroprojekt Group za celkem 174 tisíc korun.