Řekl to předseda výboru Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Milan Pipal (KSČM). Potíže řeší i některá města, většinou žádají o posunutí termínu dokončení projektů.

Podle původních plánů měla být cyklostezka hotová do konce letošního listopadu. Kraj ale požádal o posunutí termínu do poloviny roku 2016. „Důvodem posunu termínu je řešení sesuvu svahu v prostoru budované cyklostezky, bylo nutné převést část trasy do jiné polohy," řekl mluvčí krajského úřadu Zdeněk Rytíř.

Hrozí pokuty

Kraj měl původně podle Pipala na cyklostezku získat 32,5 milionu korun. ROP Severozápad mu už proplatil 2,5 milionu, dalších 12 milionů by měl odeslat v nejbližší době.

„Pokud nechce kraj platit pokuty, musí projekt dokončit. Co nevykáže do konce letošního roku, už ale na vlastní náklady," vysvětlil Pipal. Kolik kraj bude platit ze svého, není podle Rytíře zatím zcela jasné.

„Zatím nelze stanovit, jak se tato změna dotkne rozpočtu kraje, vše závisí na průběhu stavebních prací, tedy jaký objem se podaří realizovat a uhradit ještě v letošním roce," řekl Rytíř.

Potíže hlásí i Ústí

Potíže s dotacemi už dříve avizovalo Ústí nad Labem. Krajská metropole nestihne dokončit zakázku na elektronický odbavovací systém pro MHD. Projekt za 50 milionů korun tak bude platit ze svého.

„V tuto chvíli je jasné, že město na dotaci nedosáhne, protože není možné dokončit projekt včas. Délka realizace projektu je 10 měsíců a celé ukončení projektu je rok 2015. Termín je nesplnitelný," řekla už dříve primátorka Věra Nechybová (nez.).

Komplikovanou zakázku provázejí odvolání a námitky neúspěšných uchazečů. Vedení zadluženého města bude hledat zdroje v rozpočtu na příští rok a ve finančních rezervách.

Projekt dokončit musí, protože jinak by se vystavovalo sankci za nesplnění podmínek celého balíku projektů IPRM mobilita. Podle radnice by pokuta dosáhla 30 procent objemu celé dotace na IPRM mobilita, tedy asi 70 milionů korun.

Ústí nad Labem se potýká s problémy při čerpání evropských dotací dlouhodobě. Opakovaně město dostalo pokuty za veřejné zakázky, celkem už jde o částku kolem 200 milionů korun.