Hned čtyři oceněné má v letošním ročníku Národní ceny za studentský design ústecká univerzita. Mladí designéři ze severu Čech uspěli s návrhy kolečkového křesla, kamen nebo motivem koupelnových obkladů. Každý výrobek přitom doprovází vlastní příběh.

Vstupenka na trh

„Ocenění má velkou váhu. Zviditelní vás a může vám pomoct dostat návrh z papíru do výroby," myslí si pětadvacetiletá Věra Kunhartová. Nově držitelka ocenění Excelentní studentský design 2013.

Dlouhodobě se zabývá designem zdravotnických pomůcek. Průzkum na trhu v oblasti ortopedických vozíků ji otevřel oči. S křesly, které se běžně vyrábí, nebyla spokojená. Za pomoci samotných vozíčkářů se proto rozhodla přijít s něčím naprosto novým.

Věra Kunhartová.Věra Kunhartová

Za návrh křesla pro handicapované Seiza získala ocenění Excelentní studentský design 2013 a cenu novinářů.

Je jí 25 let, absolvovala obor Produktový design FUD UJEP. Do budoucna se chce věnovat designu zdravotnických pomůcek.

„Kolečkové křeslo Saiza je výjimečné tím, že nabízí i jiné polohy než klasickou sedící," vysvětluje studentka. Možnost polohování odráží i název produktu. Seiza je stará japonská poloha. Takzvaný sed klečmo je charakteristický uvolněností, přitom ale nutí uživatele vozíku držet záda rovně.

„Lidé, kteří tráví na vozíku celé dny, se zbaví otlaků. Užívání je pro ně pohodlnější," říká. Ani tak prý nebylo lehké handicapované přesvědčit. „Celá léta jsou na něco zvyklí. Získat jejich důvěru nebylo snadné," tvrdí designérka.

„Byli však vděční, že se zajímám o to, jak se jim žije. Navíc, i postižení lidé chtějí krásné věci," dodává Kunhartová.

Sama neskončila jen u návrhu křesla. Pustila se do výroby prototypu, který handicapovaní testovali. Nyní hledá firmu, která by měla zájem křeslo vyrábět. Podobně jako další ocenění.

Třeba Sergeje Kuckira inspiroval při návrhu přenosných kamen způsob přípravy jídla v nejchudších zemích.

Sergej Kuckir.Sergej Kuckir

Ocenění Dobrý studentský design 2013 získal za svůj návrh kamen Maua. Studoval Produktový design u Jana Čapka a Alexiuse Appla na FUD UJEP.

V současnosti pracuje pro designovou agenturu. Věnuje se oblasti medicíny a hygieny.

„K vaření používají nekvalitní paliva jako sušený kravský trus. Jeho spalování produkuje kouř, který způsobuje respirační nemoci či nemoci očí u žen a dětí, které vaření obstarávají. Dobrá tepelná úprava potravin souvisí také s podvýživou, průjmovými onemocněními, úmrtností dětí," vypočítává Kuckir.

Spolupráce s vědci

Jím navržená kamna využívají biopaliva a současně je lze lehce vyrobit z betonu a hlíny. S efektivitou spalování mu dokonce pomáhali vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

„Pracuji na nich už dva roky. Rád bych, aby se jejich výroba ujala v rozvojových zemích," doufá designér.

Lucie Smyslová.Lucie Smyslová

Návrh bytových kamen Malmö jí vynesl ocenění Excelentní studentský design 2013 a navrch zvláštní ocenění časopisu Architekt.

Absolvovala obor Design interiéru na FUD UJEP. Je jí 26 let, pochází z Chrudimi a nově začala pracovat pro Lucii Koldovou. Navrhuje svítidla a nábytek.

Stejně dlouhou dobu věnovala svému návrhu bytových kamen Lucie Smyslová. Také ona hledala díru na trhu. Nakonec přišla s kamny složenými z několika modulů z akumulačního betonu.

Barboru Šimkovou přivedla k nápadu dětského motivu koupelnového obkladu s ptáčky a květinami vlastní potřeba. „Když rodiče stavěli dům, se zařízením dětské koupelny měli potíže. Výrobků z této oblasti je málo," vysvětluje, jak na nápad přišla.

Barbora Šimková.Barbora Šimková

Za návrh koupelnových obkladů s názvem Pouli získala ocenění Dobrý studentský design 2013.

V současnosti studuje v ateliéru Design keramiky na FUD UJEP. Je jí 23 let, pochází ze Znojma. Baví ji propojovat keramiku s grafickým designem. Chce se věnovat potiskům na porcelánu.