Spolek Malečovský rozhled ji chce postavit ze dřeva na Lucemburkově kopci u Malečova. Už začal pracovat na základech. „Rozhlednu bychom nejraději otevřeli již letos, nejpozději však v roce 2018," uvedl Zdeněk Petr, předseda spolku, který založil loni na podzim právě kvůli stavbě rozhledny. Psali jsme také: Čtrnáctimetrová rozhledna na Malečovsku nabídne výhled snů

Model rozhledny v Malečově.Zdroj: Malečovský rozhledDřevěná stavba bude stát přes půl milionu korun. Sdružení ji ale odmítá platit z dotací. Místo toho v prosinci vyhlásilo sbírku.

„Už jsme vybrali zhruba 145 tisíc korun. Dotace potlačují úsilí lidí, křiví charaktery, podporují korupci, ceny jsou nadhodnocené, o to víc platí daňový poplatník. Zkusme jednou něco udělat pro sebe sami, pro radost, pro posílení sounáležitosti, pro posílení sebevědomí. Nenadávejme na to, že dotace zase nevyšla. Věřím, že úspěch téhle akce může být inspirací i pro jiné," myslí si Zdeněk Petr.

DESET LET DISKUZÍ - DVA METRY NAVÍC

Za každý dar, který dosáhne alespoň 500 korun, spolek vydává certifikát. Každému, kdo věnuje víc než pět tisíc, pak na schod rozhledny umístí pamětní ceduli s dárcovým jménem. Cenu dřevěných prvků i stavebních prací na dřevěné konstrukci si spolek dohodl už dopředu.

Spolupracuje přitom také s obcí Malečov, jelikož po dostavbě se rozhledna stane majetkem obce, ale starat se o ni bude dalších minimálně deset let.

„Myšlenka postavit rozhlednu vlastními silami mne zaujala. Proto jsem zařadil jednání o smlouvě s Malečovským rozhledem na zasedání zastupitelů obce, které mne jednohlasně pověřilo podepsáním smlouvy o spolupráci," poznamenal malečovský starosta Petr Kůstka. Kromě radnice spolupracuje spolek i s obcí Homole u Panny a zdejším Ski klubem.

Původní projekt počítal s dvanáctimetrovou výškou. Ta se ale za deset let diskuzí o stavbě zvýšila o dva metry. Vrchol rozhledny tak bude čnít do výšky 570 metrů nad mořem. Než bude hotová, mohou se obyvatelé Malečova kochat alespoň pohledem na model rozhledny. Ten vyrobila tesařská firma před necelými třemi lety v měřítku 1:10, měří tedy 1,4 metru.

Čtěte také: Malečov dostavěl novou školu. Děti tu ale učí už přes sto let

Svah na Malečově brázdila i Nastěnka s Ivánkem

Malečov staví sběrný dvůr podle studenta