Typ umělé cigarety, který si ústecký promotér a silný kuřák Karel Honsa pořídil, má prý jen pět lidí v zemi.

„Opravdu hodně kouřím. Jelikož si dávám schůzky, vyřizuji e-maily a telefony v restauraci Pohádka vedle Severočeského divadla opery a baletu v Ústí, nezbylo mi než najít nějakou vhodnou alternativu," líčí známý organizátor kulturních akcí a koncertů Karel Honsa.

PRÁZDNÝ LOKÁL

S nezvyklou situací se musí od středy vypořádat i barmani z Honsova oblíbeného podniku. Jindy plná kavárna zela včera až na tři hosty u barpultu prázdnotou.

„Na to se ani nemusí nikdo ptát. Na plné předzahrádce sedí všichni v dekách, aby si mohli v klidu zapálit. Zatímco uvnitř si pomalu nikdo nesedne, protože je pro něj nepohodlné chodit s cigaretou ven. Tak prázdno jsme tu dřív vůbec neměli," usmívá se rozpačitě číšník.

Ilustrační foto
VIDEO: Začátek zákazu kouření v přímém přenosu. Kde se smí a nesmí kouřit?

S prázdným lokálem se však provozovatelé kavárny Pohádka nepotýkají sami. Podobně prázdno mají od začátku platnosti zákona i jinde. Třeba ve sportbaru na bývalém autobusovém nádraží.

„Všichni vysedávají venku, většina hostů jsou kuřáci. Problém nastává, když se někdo zvedne a chce si jít ven zakouřit. Když ho osobně neznám nebo není štamgast, neriskuji a zkasíruji ho. Známým a pravidelným hostům normálně napíšu účet. Nemusím se bát, že utečou bez placení," popisuje nezvykle novou praxi barman Ondřej.

S kontrolami a udělováním pokut si zatím těžkou hlavu nedělá. „Říkali, že než vyšlou první kontrolory, bude to trvat 90 dní. Tak snad si za tu dobu zvykneme," doufá barman Ondřej.

Provozovatelé hospod v Ústí jsou prozatím vzorní. Alespoň tedy podle ředitele městské policie Pavla Bakule. „Nezaznamenali jsme tam žádný přestupek spojený s kouřením. Zaměřili jsme se na autobusové zastávky a už máme čtyři přestupky, řešené blokovou pokutou, dohromady přes tisíc korun," dodává Bakule.

„Típnul jsem poslední cigaretu, sebral popelníky a uklidil je do poličky,“ říká v důsledku zákazu kouření v hospodách provozovatel teplické pivnice U Benyho Pavel Benek.
Típnul jsem poslední cigaretu, sebral popelníky a uklidil je do poličky