Sezona oficiálně začala zatím na polovině z 16 sledovaných koupališť v Ústeckém kraji, kde již hygienici provedli první odběry vzorků vody. Kontroly se v letním období budou opakovat každé dva týdny.

Z devíti velkých rekreačních nádrží na území Ústeckého kraje sezona ještě oficiálně nezačala na Jezeře Chmelař v Úštěku. Právě tam bývá kvalita vody pravidelně horší. Od roku 2004, kdy kontroly začaly, tam však hygienici ani jednou nemuseli vyhlásit zákaz koupání.

Naopak v Kamencovém jezeře u Chomutova je voda dlouhodobě natolik čistá, že se tam odběry konají pouze jednou za měsíc. Historický přehled výsledků rozborů vody je uveden na stránkách KHS, kde jsou i rady, na co si má člověk dát pozor a jak poznat, že voda není vhodná ke koupání.

Největší nebezpečí hrozí při výskytu sinic. "Kvalitu vody si mohou lidé zkontrolovat i sami. Poznají, že je voda zakalená, zapáchá a podobně," řekl už dříve Roman Šťastný z krajské hygienické stanice. Výskyt sinic je závislý zejména na počasí, hrozí v době suchých a horkých dní. Čistota vody se zpravidla zhoršuje s postupujícím létem.

V bazénech mají sledování kvality vody na starost jejich provozovatelé, kteří za ni nesou odpovědnost. Z Labe ani Ohře hygienici vzorky neodebírají, protože kvalita tekoucí vody se neustále mění.
ska dr