Z koryta je nechalo během jara odstranit Povodí Labe. Najatá firma je ale nestihla odvézt. Hromady kamení, které nejsou pouze v Ústí, zmizí, až stoupne hladina řeky.

Svalují to na počasí

Mnohým lidem nevzhledný stav řeky vadí. „Vypadá to, jako bychom měli uprostřed města staveniště. Když koryto vybagrovali, nechápu, proč to ihned neodvezou," stěžuje si Štěpána Kreslová.

Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka za vše může neobyčejně suché počasí. Firma, která pro Povodí Labe řeku čistí, totiž do Ústí nemůže dostat čluny, které by vybagrované nánosy odvezly.

„Také mi to velmi vadí. Navíc, pokud by přišla nějaká povodeň, mohla by vše zase spláchnout zpět. Ale odvézt to není nyní možné," řekl Zídek. Práce se obnoví okamžitě, jakmile voda stoupne.

Dobrou zprávou je rozbor vytěženého materiálu. Většinou prý neobsahuje jedovaté látky.

Jako na konci prázdnin

Výška hladiny Labe v Ústí byla včera 152 centimetrů. To je podle ředitele Zídka na přelomu května a června velmi málo. Podobný stav byl prý naposledy v roce 1937.

"Obvykle takové údaje zaznamenáváme až koncem prázdnin. Za červen jsou to neobvykle nízké hodnoty," dodal Zídek.

Labe v Děčíně.Koryto řeky Labe tak lze na mnohým místech přejít suchou nohou. V Děčíně vystoupil nad hladinu i Hladový kámen pod Tyršovým mostem. Je na něm mimo jiné nápis v němčině, který přeložen znamená: "Spatříš-li mne, zaplač". Za nedostatkem vody v řece stojí zejména na sníh chudá zima.

Doprava na řece stojí. Do Děčína se ještě podařilo doplout lodi Cargo Gallery. Na palubě plovoucí galerie zahraje 10. června Dan Bárta s kapelou. Jiná plavidla kotví v přístavištích a rejdaři počítají ztráty.

Přívozy ještě jezdí

Jen přívozy v Neštěmicích, Církvicích i Dolním Žlebu zatím jezdí.

"Máme nízký ponor, takže ještě jezdíme. Povodí Labe nám upravilo nájezd, můžeme vozit turisty i lidi, kteří si jezdí do Svádova pro jahody," řekl Josef Třešňák, který provozuje přívoz v Neštěmicích a Církvicích.

Ačkoliv podle meteorologů žádné extrémní sucho není, povodí hlásí na červen rekordně nízké průtoky.

"Co se týká srážek, tak měsíc březen a duben byly srážkově normální, nejméně napršelo v únoru. Druhý měsíc v roce hodnotíme jako srážkově podprůměrný," řekla Dáša Richterová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Také květen zřejmě po sečtení všech dat vyhodnotí hydrometeorologové jako srážkově normální. Teď by se podle předpovědi výraznějšího deště mohli Severočeši dočkat v neděli.