Prudký vítr narušil charitativní akci Rozsviťme Ústí, která ovládla v pondělí  v podvečer Lidické náměstí.

Lampiony nevzlétly

Stovky lidí si koupily lampiony, ale organizátoři nakonec od jejich vypouštění upustili. Vítr ještě před startem roztrhal několik metrů velký lampion, který měl vypouštění zahájit. Účastníci i přes varování organizátorů vypustili několik malých lampionů, ty ale narážely do stěn domů, uvízly ve větvích, některé spadly mezi lidi.

„Počasí bylo bohužel proti nám, ale připravíme náhradní termín vypuštění lampionů," řekl organizátor Matěj Prošek.

Akce se konala na podporu dětí, ke kterým osud nebyl moc přívětivý. Eliška, Terezka a Lukáš mají zdravotní potíže, které jim přinášejí řadu omezení.

Osmiletá Eliška potřebuje speciální rehabilitační pomůcky včetně invalidního vozíku, speciální otočné autosedačky a také bezbariérovou koupelnu. Když byla devatenáctiletá Terezka před časem v lázních, měla půjčený tablet. Při práci s ním byla soustředěná a pozorná. Formou ukázky a nápovědy vše rychle pochytila a uměla. Nový tablet se speciálními programy by jí pomohl v rozvoji. Sedmnáctiletý Lukáš, který se zranil při vlakovém neštěstí, by se chtěl zabývat počítačovou grafikou. K tomu je ale třeba výkonnější PC s odpovídajícím SW a HD vybavením.

Zatím 36 tisíc

Peníze pro Elišku, Terezku a Lukáše organizátoři získají z prodeje lampionů. V pondělí šly na dračku, prodalo se jich zhruba tisíc, jeden byl za stovku, lidé ale dávali i více. Další peníze mohou lidé posílat na transparentní účet  číslo 2300668984/2010. V pondělí na něm bylo více než 36 000 Kč.