Ústecký kraj patří dlouhodobě mezi regiony s největším výskytem rakoviny v republice. Největší zdravotní pojišťovna VZP v loňském roce hradila podle svých údajů léčbu 26 569 onkologickým pacientům. O rok dříve to bylo podle analýzy pojišťovny o tisíc pacientů méně.

S počtem nemocných rostou také náklady na léčbu. Loni v Ústeckém kraji zaplatila VZP za takové pacienty téměř 1,25 miliardy korun.

„Cena nejmodernějších dostupných přípravků se pohybuje v řádech stovek tisíc až v milionech korun na jednoho nemocného," vysvětluje nárůst nákladů mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Ilustrační foto.
Neslyšící chlapec potřeboval nový zvukový procesor, přispěla nadace

Zatímco počty pacientů vzrostly o přibližně tři procenta, náklady na jejich léčbu vystoupaly o necelých devět procent.

Nejvíce pacientů z řad pojištěnců VZP se vloni v Ústeckém kraji léčilo s rakovinou kůže – 5 870. S rakovinou prsu se pak léčilo 4 754 pacientek. Nejvíce peněz loni vydala VZP na léčbu rakoviny trávicího traktu – necelých 267 milionů. Nejnákladnější na léčbu byli v loňském roce pacienti s rakovinou mízní, krvetvorné nebo podobné tkáně. Těch se loni léčilo v kraji 1 864, na jejich léčbu vynaložila pojišťovna více než 248 milionů.

VZP se snaží náklady na následnou léčbu snižovat i prevencí. Poskytuje například příspěvek 500 korun na vyšetření kožních znamének. Takové vyšetření může totiž včas odhalit kožní melanom.

„Těm, kteří chtějí přestat s kouřením a výrazně tak snížit riziko rakoviny plic, zase pojišťovna přidá až 2 500 korun na nákup léčivých přípravků a odvykací kúru pod dohledem ošetřujícího lékaře," dodává Tichý.

Rakovina v Ústeckém krajiLoni se jen z řad klientů VZP, kterou mají přibližně tři pětiny všech pojištěnců, v Ústeckém kraji léčilo s některým z mnoha druhů rakoviny 26 569 pacientů. Počet klientů, u nichž loni lékaři vykázali největší tuzemské pojišťovně některou z onkologických diagnóz, přesáhl v celé České republice 305 tisíc. Péče o ně vyšla na 13,97 miliardy korun. Jedná se o všechny pacienty, kteří se s rakovinou léčili. Tedy nejen o nově odhalené případy rakoviny.

A protože náklady na biologickou léčbu stoupají, na všechny pacienty potřebující biologickou léčbu se nedostane.

Jedním z takových případů je i Miroslav Červenka z Děčína, o jehož případu jsme již psali. Jeho lékařka mu kromě klasické chemoterapie doporučila také biologickou léčbu. Tu ale VZP odmítla hradit, Červenka si ji tak musí platit ze svého a především z peněz, které mu lidé posílají na jeho transparentní účet. Doposud mu dárci na nákladnou léčbu poslali více než 700 tisíc korun. Jedna dávka přitom stojí přes 140 tisíc korun.

Miroslav Červenka se proti rozhodnutí pojišťovny, která tvrdí, že klasická léčba je v jeho případě dostačující, odvolal. Ale ani to nepomohlo. Proto se rozhodl prostřednictvím svého právníka na VZP podat žalobu.

„Jakmile jde o život a politici raději motivují ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ke „stabilizaci" hospodaření pojišťovny s luxusním ohodnocením na odměně ve výši jeden a čtvrt milionu, neplní nastavení našich zákonů svůj účel a neslouží nám všem," uvedl ve svém prohlášení právník Ondřej Pecák, který Miroslava Červenku zastupuje v právním sporu s pojišťovnou.

Závod O pohár hraběte Chotka měl cíl první etapy na zámku v Ploskovicích
FOTO: Stará auta a motorky pózovaly na nádvořích zámků v Ploskovicích a Březně