Útoky radikálů doslova vymazaly zájem o africké pobřeží.

Pohled z Ústí a Pardubic

Jiří Kybic z ústecké cestovní agentury Ažu Tours vzpomíná na velký zájem občanů o letní pobyt u moře v Turecku. Letos je zájem prakticky nulový, stejně tak o dovolenou v Egyptě a v Tunisku.

„Zájem o turecké pláže patřil k významným zdrojům turistického ruchu. Zájem o Bulharsko byl naopak v minulých letech malý, teď skutečně stoupá. Zájem je také o řecké ostrovy, protože migrační vlna zasáhla jenom oblast u tureckého pobřeží. Oblíbené turistické destinace tam žijí svým životem," uvádí Kybic. On osobně letí v květnu do Turecka.

Miroslav Čada z cestovní agentry HaK v Pardubicích souhlasí s Kybicem. Nejvíce se zájemci o zájezdy vyhýbají Tunisku, Egyptu a Turecku.

„Je zajímavé, že pobyt v Egyptě lze označit také za bezpečný. Zvláště oblast Marsa Alam. Tu z mého pohledu lze považovat za ještě bezpečnější než oblast Hurghady. Turisté by se samozřejmě měli vyhýbat Sinajskému poloostrovu," zdůraznil Čada.

Paradoxy bezpečí

Na otázku, kde je bezpečno, nelze jednoznačně odpovědět. Kybic upozorňuje, že zcela paradoxně je nejbezpečněji v místech, kde těsně předtím došlo k teroristickým útokům. Je tam zajištěna maximální bezpečnost turistů.

V bezpečí budou turisté především ve svých hotelových komplexech. Klasická turistika, projít se po tržnicích, obdivovat místní architekturu a kolorit městeček a měst, se stane riskantní záležitostí, pokud to nebudou destinace v evropských státech.

Nelze se proto divit, že podle informací ministerstva zahraničních věcí z 18. února po lednovém útoku na turisty v tureckém Istanbulu množství turistů v ulicích viditelně pokleslo.

Nově se lidé orientují v nabídce dovolených podle toho, zda tam narazí na bezpečnostní riziko, které představují davy migrantů.

Mezi paradoxy doby budou i starosti o bezpečnost v tuzemsku. Porostou s tím, jak více lidí bude využívat domácí dovolené místo zahraničních zájezdů.

„Nebude se jednat o nic dramatického. Ale pokud bude narůstat oblíbenost některých tuzemských rekreačních oblasti, s tím poroste oblíbenost těchto míst i mezi zloději," upozorňuje ústecký senátor Jaroslav Doubrava a dodává:

„Policisté uvažují o tom, že tím, jak začínají občané kvůli terorismu, ale i migrační vlně, omezovat zahraniční dovolené, výhledově budou mít policie více práce kvůli nárůstu kriminálních činů v našich rekreačních oblastech. V minulosti to poznali v době lyžařské sezóny."

Po teroristickém masakru v Paříži v listopadu 2015 Kybic pro Deník uvedl, že vlivem teroristických akcí lze považovat za stálice pro rok 2016 turistické destinace Mallorca a Bulharsko. Jeho předpověď se splnila.

K tomu dodal: „Jak jsem uvedl již v listopadu, tehdy jsem byl na dvoudenním školení o nových trendech v turistickém ruchu, hovořili jsme též o vlivu terorismu. Uvedl jsem, že může dojít k útoku kdekoliv, třeba i teď v Praze na Václaváku. Typicky osudný byl v roce 2015 dvojí teroristický útok v Tunisu. Zákazníci se přehlásili do jiných destinací. Dnes již nemůžeme dopředu přemýšlet o nějakých trendech v turistice, ale čekat, odkud přijde osudová rána kde dojde k teroristickému útoku. Proto destinace, které byly levné, protože o ně nebyl zájem, cenově porostou."

Také cestovní kancelář Blue Style uvedla, že rapidně roste zájem o evropské destinace, jako např. o Španělsko, Bulharsko, některé řecké ostrovy a Itálii, v řádech desítek procent. Naopak zájem o severoafrické destinace a Turecko je nižší. Tyto země se opět pravděpodobně stanou vyhledávanými zejména v rámci Last minute nabídek, protože ceny těchto zájezdů budou velmi nízké," uvedl mluvčí Blue Style František Vorel.

Nová realita

Vzhledem k nestabilní situaci, nejistotě kvůli útokům migrantů na evropské hranice a nebezpečí terorismu se může velmi rychle měnit i situace v jednotlivých destinacích. Proto např. Blue Style již letos nevydala tištěné ceníky zájezdů.

„Tištěné ceníky neumožňují okamžitě reagovat na neustálé změny a vývoj v cestovním ruchu. Díky online cenám můžeme vždy okamžitě aktualizovat ceny zájezdů například v závislosti na zvýhodněných nabídkách hoteliérů a nabídnout klientům tu nejvýhodnější možnou cenu. Proto již nemáme tištěné ceníky, které toto neumožňují," dodal Vorel.

Lépe nebude

Další teroristický útok v Turecku cestovním kancelářím na optimismu nepřidal. Ve středu 17. února došlo v tureckém hlavním městě Ankaře k teroristickému útoku proti autobusu. Zahynulo 27 vojáků a jeden civilista, 61 osob bylo zraněno.

V komentáři k tomu sice české ministerstvo zahraničních věcí psalo, že „tímto barbarským činem jsme šokováni", ale ti, kteří sledují bezpečnostní situaci v této oblasti ničím šokováni nebyli. Výbuch se stal již „samozřejmou" součástí války v teritoriu od Perského zálivu po Blízký východ, včetně Turecka.

Politolog Zdeněk Zbořil se domnívá, že s příchodem letní sezóny nelze vyloučit útoky proti turistům.

V souvislosti s útokem sebevražedného atentátníka na náměstí Sultanahmet v Istanbulu 12. ledna 2016, upozornil, že došlo k útokům na turisty, kteří v zimním období navštěvují památky. Je logický předpoklad, že v létě samozřejmě budou na mušce hotely u moře a pláže.

„Pro turistu není podstatné, kdo je za výbuchem. Důležitý je už jen faktor ohrožení," zdůraznil Zbořil.

Vraždění turistů je významnou ekonomickou zbraní vůči státu. Již v minulosti této zbraně použili teroristé v Egyptě, loni v Tunisku a letos se cílem teroristů stalo i Turecko. Proto také Turecko čekají nelehké časy. V podstatě již začaly. Ve zprávě o výkonu turecké ekonomiky v roce 2015 české ministerstvo zahraničí uvedlo, že se již „negativně projevil pokles příjmů z cestovního ruchu…"

K dalšímu poklesu turistiky dojde i letos. Index důvěry v tureckou ekonomiku klesl v lednu 2016 o 16,9 bodu, tedy ze 100,8 bodu na 83,9 bodu.

Varování ministerstva cestovní kanceláře nepotěší

Kdo odebírá internetový Bulletin ministerstva zahraničních věcí, v sobotu 20. únoru obdržel mail, ve kterém je varování týkající se pobytu turistů na území Turecké republiky.

Praví se v něm: „Z bezpečnostních důvodů a v souvislosti s případy pumových útoků na veřejných místech doporučuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR českým občanům pobývajícím na území Turecké republiky vyhýbat se shromážděním a místům s vyšší koncentraci osob a řídit se pokyny místních úřadů a bezpečnostních orgánů."

Podobně varuje ministerstvo zahraničních věcí (MZV) před problémy v Tunisku:

„V souvislosti s teroristickými útoky a současnými sociálními protesty po celém území Tuniska vyzývá MZV všechny občany ČR, kteří v současné době pobývají v Tunisku nebo v nejbližší době hodlají do Tuniska odcestovat, k maximální obezřetnosti. MZV doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob (včetně tržišť, barů a restaurací vně hotelu) a individuálnímu cestování po zemi."

Od 26. listopadu 2015 v Tunisku stále platí výjimečný stav.