„Odpočívadla budou vybudována z prostředků Nadace ČEZ. Máme zde i tři barevné okruhy pro snazší orientaci návštěvníků a složek záchranného systému," říká tajemnice Dobrovolného svazku obcí Milada Marta Šašková s tím, že během roku přibyly rovněž lavičky, šest oblázkových pláží či vzrostlé stromy podél hlavní pláže.

CHYBĚJÍCÍ ZÁZEMÍ

Na 30. července je přichystané Léto na Miladě, akce, která zahrnuje vodní show a 2. ročník soutěže o nejlepší hamburger.

Největším problémem jezera je ovšem stále chybějící zázemí. Dokud si stát a obce mezi sebou nevypořádají rekultivované pozemky a další závazky, nemůže město stavět.
I přes to se v případě příznivého počasí chystá tuto sobotu nabízet občerstvení u jezera společnost Stánek.

„Co se týká zázemí, vzhledem k unikátnosti celého projektu je vše zatím v začátcích, ale do budoucna má jezero obrovský potenciál. Letos jsme v situaci, kdy musíme z vlastních zdrojů pokrýt dodávky elektrické energie a pitné vody, ale i přesto jsme velmi rádi, že můžeme být součástí tak úžasného místa, jakým Milada je," sdělil jednatel společnosti Stánek Martin Chromý.

Někteří podnikatelé jsou ovšem kritičtější. Jako například ústecký podnikatel Karel Tippmann. Ten nabízel občerstvení u Milady i v minulém roce a jak říká, od té doby se zázemí nikterak neposunulo dál.

ZVÝŠILI NÁJEM

„Ano, jezero má obrovský potenciál, ze strany vedení tohoto města ovšem není zájem cokoli udělat s jeho nedostatky. Chybí jakékoli zázemí nejen pro podnikatele, ale i pro návštěvníky. Nabídl jsem, že zajistím občerstvení pro celou trmickou stranu jezera, zatím se ale nic nedomluvilo, nájem je naopak vyšší než v loňském roce. Současné podmínky pro podnikatele jsou odtržené od reality," podotkl Tippmann.

Jistotou pro návštěvníky tak zůstává kvalitní voda. Podle měření Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, které proběhlo na konci června, je totiž voda v jezeře Milada vhodná ke koupání.

„Na Miladu se letos chystám. Kolem je krásná příroda s čistou vodou, ale chybí mi tam obzvláště sociální zařízení, jako například převlékárny. Hala i venkovní bazény na Klíši jsou zavřené, takže kam jít tedy plavat? Asi vyrazím do Brné," sdělila Ústečanka Kamila.