O tom, že jsou Vánoce kouzelným obdobím, není pochyb. Lidé mají tendence více pomáhat potřebným, ať už jde o chudé děti, opuštěná zvířata či seniory. V kraji probíhá hned několik sbírek, díky kterým se vánočních dárků dočkají i ti, kteří by možná žádné nedostali.

S velkým zájmem lidí s dobrým srdcem se setkávají v Městském útulku v Děčíně. Zájemci sem mohou nosit dárky pro zvířata pod připravený vánoční stromek. „Preventivně jsme už o víkendu ustrojili stromeček a udělali jsme dobře. Lidé už začínají chodit,“ uvedla vedoucí útulku Eveline Jahelková.

Karel Karika, ústecký člen adventního spolku Ježíškova nebeská kancelář. V atriu magistrátu bude až do Vánoc.
FOTO: Ježíškova kancelář brání v Ústí Vánoce

Každoroční sbírka Štěkání na Ježíška tu má přitom probíhat až od 15. prosince. Zařízení uvítá granule hlavně pro štěňata a koťata či pro podvyživená zvířata, konzervy a kapsičky, kvalitní stelivo pro kočky, vitamíny a kloubní výživu, odčervovací a odblešovací prostředky, mikročipy, dezinfekční a sanitární prostředky a úklidové či kancelářské potřeby.

„Prosím, aby nám lidé nevozili silné deky a matrace, na ně už nemáme místo. Mohou vozit slabé fleecové, co se vejdou i do malých klecí,“ dodala Jahelková.

Za věci pro zvířata jsou ale rádi i v dalších útulcích. Dárky pro své svěřence přijímají také například v Záchytných kotcích v Rumburku, ve Psím domově Řepnice na Litoměřicku, v Městském útulku v Teplicích či v Centru pro zvířata v nouzi při zoo v Ústí nad Labem.

DÁRKY V KRABICI

Dětem z chudých rodin mohli lidé nadělit dárky pod stromeček v rámci sbírky Krabice od bot. Potřebným je nyní rozvážejí ze sběrných míst sociální pracovníci. „Akce má dvojí cíl: obdarovat děti z chudších rodin pěkným vánočním dárkem a možná jediným, který o Vánocích dostanou, a děti ze zajištěných rodin učit solidaritě. Jak název napovídá, základem je obyčejná krabice od bot. Tu děti s pomocí dospělých naplní vhodnými dárky a pěkně zabalí,“ řekl Pavel Hanych, vedoucí komunikace Diakonie Českobratrské církve evangelické, která sbírku každý rok pořádá.

Lidé pak mohli dárky doručit na jedno ze sběrných míst. S plněním krabic od bot pomáhali dokonce i lidé, kteří pomoc sami potřebují, například maminky s dětmi z Azylového domu Diakonie Litoměřice. Sběrná místa byla například v Krásné Lípě na Děčínsku či v krajském Ústí nad Labem.

POŠTA I INTERNET

Pokud dárci připravené krabice z nějakého důvodu nestihli doručit, nemusejí zoufat. Mají několik možností. Diakonie radí rozhlédnout se po okolí, zda by dárek někomu nepomohl, nebo ho zanést do zařízení, které pracuje s ohroženými dětmi či dospívajícími. Krabice je možné zaslat také poštou na Spolek pro volný čas Májovka v Májové 359 v děčínských Boleticích. Ta pracuje s dětmi od 4 do 15 let.

Krabici od bot mohou lidé darovat i online. Tentokrát ale nejde o krabici naplněnou dárky, ale o zaslání částky, za kterou Diakonie nakoupí vše, co děti v azylových domech nejvíce potřebují. Dárci tak mohou učinit pomocí formuláře na www.krabiceodbot.cz.

Snímek z doby, kdy ještě venkovní bazén fungoval.
Rekonstrukce bazénu na Klíši má prioritu