„Máme šedesát pracovníků na veřejně prospěšné práce a rádi bychom tento stav zachovali i v dalším období. Záležet bude na podmínkách. Mimo jiné na tom, kolik na tento účel bude peněz a jaké pracovníky si budeme moci ponechat," uvedl Petr Vlasák, tajemník obvodního úřadu Severní Terasa.

Pravidla se změnila

Jak dodal, pravidla pro VPP se změnila a v novém období by mělo pokračovat jen 70 procent dosavadních pracovníků.

Pracovníci na VPP se věnují hlavně údržbě zeleně, úklidu místních komunikací, v zimě čistí chodníky a dělají i další práce.

„U nás máme i zedníky, takže je využíváme i na menší stavební práce. Mezi VPP jsou ale i řidiči, lidé, kteří umějí pracovat s motorovou pilou. Jsou zkušení, proškolení, většinou jsme velmi spokojeni a rádi bychom, aby pokračovali," uvedl Roman Zettlitzer, starosta Chlumce.

V Chlumci evidují na 200 uchazečů o zaměstnání, na veřejně prospěšné práce zaměstnávají s podporou úřadu práce 45 lidí. „Chtěli bychom tento počet zachovat, uvidíme, jak dopadnou jednání s úřadem práce," poznamenal starosta Zettlitzer. V Chlumci se mohou zájemci o VPP hlásit do konce února.

Noví by byli složitější

Rozšířit počet lidí na veřejně prospěšných pracích chtějí ve Velkém Březně.

„Máme jich patnáct a chtěli bychom několik dalších. Kolik, to bude záležet na podmínkách úřadu práce. Jednáme i o tom, aby mohli pokračovat i ti stávající, s kterými už máme zkušenost, něco se naučili a mají potřebná školení. Začít úplně s novými lidmi by bylo složitější," řekl starosta Velkého Března Michal Kulhánek.

Také v této obci lidé na VPP nyní pracují při zimní údržbě chodníků, v dalších obdobích udržují zeleň a mají na starosti další práce.

Uplatnění lidem na VPP nabízejí i v dalších obcích. V Habrovanech se zájemci mohou hlásit do 3. února. Uchazeči musí splnit podmínku evidence na úřadu práce déle než rok.

Hlásit se mohou i lidé nezaměstnaní déle než tři měsíce, kterým musí být věnována při zprostředkování práce zvýšená péče.