„Nejdříve chci poděkovat všem lidem, kterým není lhostejný osud našeho kraje a přišli k volbám. Ať už volili hnutí ANO nebo někoho jiného," řekl Urbánek.

Co říkáte na výsledky voleb?
Ve všech předvolebních průzkumech měli nejvyšší volební preference komunisté a hnutí ANO bylo v závěsu za nimi. Ve srovnání s těmito průzkumy považuji výsledek za poměrně výrazný úspěch.

Očekával jste takový úspěch?
Naší ambicí samozřejmě bylo v krajských volbách vyhrát. Za mnohem důležitější však považuji, abychom byli schopní vyjednat takovou koalici, která nám umožní plnit náš volební program a splnit tak sliby, které jsme před volbami dali voličům.

S kým chcete vytvořit koalici?
Budeme jednat se všemi subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva, a chceme s nimi hledat programovou shodu, která nám umožní realizovat co nejvíce bodů z našeho programu. Nechci a ani nemohu v tuto chvíli předjímat, jakým způsobem se tato jednání budou ubírat. Záleží na tom, s kým budeme mít programovou shodu nejvyšší.

Je možná i koalice ANO s ČSSD?
Jak říkám, v tuhle chvíli bych nerad vylučoval jakoukoli z alternativ. Budeme jednat a uvidíme, kde budeme v největší programové shodě. V tuto chvíli žádná jednání neprobíhají a nepředpokládám že, během sobotního večera budou nějaká probíhat.

Na co se ANO v krajském zastupitelstvu jako první zaměří?
Chceme začít realizovat náš volební program. Tedy nastavit jasná pravidla, zefektivnit hospodaření, zastavit klientelismus a ušetřené peníze využít na rozvoj kraje ve prospěch jeho občanů. Chceme vytvořit nová a lépe placená pracovní místa, pomoci obcím při řešení problémů v sociálně vyloučených lokalitách, zastavit obchod s chudobou a zneužívání sociálních dávek. Budeme také pracovat na zlepšení dopravní infrastruktury, zdravotnictví, sociální péče či školství.

Petr UrbánekOsmačtyřicetiletý manažer a ekonom absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Do hnutí ANO vstoupil v roce 2014.
Předtím osm let působil v ústecké Spolchemii. V letech 1996 až 2013 v mezinárodní společnosti Lafarge jako finanční ředitel v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Řídil i různé pobočky společnosti v Evropě, Africe a Asii. Od roku 2014 je městským zastupitelem v rodných Litoměřicích. Je ženatý a má čtyři děti.